Mennyi idő alatt lehet megtanulni kuplung nélkül váltani?
Ültem az egyik kollégám mellett már párszor, mikor ő hozott haza. Mondta, hogy nemrég csináltatta meg a váltót az autójában, mert valami szinkron gyűrű(?) nem volt jó benne, és emiatt nem lehetett normálisan váltani. De mondta, hogy neki nem volt gond, ő már így használta több mint 1 éve, csak most a felesége is használni akarja, és ő nem tudott úgy váltani. Kérdeztem, hogy ha nem normálisan kellett akkor váltani, akkor ő hogyan tette. És mondta, hogy a szinkron valami miatt manuálisan kell szinkronizálni, pont a megfelelő időpillanatban kell a következő fokozatba húzni a váltót. Meg is mutatta, váltott 3-4-et úgy, hogy nem használt kuplungot. Nem is lehetett észrevenni, hogy váltott. Nem rántott az autó, nem is adott hangot, semmi nem volt.
Mennyi idő alatt lehet így megtanulni kuplung nélkül váltani? Sokat gyakorolhatta? Vagy tök egyszerű így váltani? Én eddig nem is tudtam, hogy lehet ilyet.
Ha ügyes vagy, akkor pár óra.
Ha nincs érzéked hozzá, akkor egy élet is kevés.
Amúgy ahogy írják sok értelme nincs, max. akkor jöhet jól ez a tudás, ha beszarik a kuplungod és nem akarsz várakozni az autómentőre.
nem minden autóban lehet... úgy értem erőszakkal igen, de van ahol még ha tökéletesen szinkronizálsz akkor sem lesz vajsima a váltás. Nem véletlen, hisz eleve a fogak ferdék, és nem egyenesek mint a régi versenyautókban vagy kamionokban pl. Az amcsiknál nagy divat kuplung nélkül váltogatni, de azok a váltók 100x erősebbek mint ezek a mai személyautó váltók, ott úgy tanul meg az ember hogy jó párszor bedarálja a fogaskereket, és előbb utóbb menni fog, de egy személyautó nem lesz ennyire elnéző.
De ha ennyire akarod próbálgatni akkor kezd azzal, hogy lökd ki üresbe kuplung nélkül, itt még semmi baja nem lesz semminek. Amikor gyorsítasz, vagy nem nyomsz gázt nem fog kijönni, de amint elengeded a gázt, vagy ha gurulsz akkor csak lépj rá egy pillanatra a gázra és vedd el a lábad, akkor rögtön told ki sebességből, ki fog jönni simán. Ez az alapja az egésznek. Aztán 3-asból 4esbe próbálj felváltani, még ez a legkönnyebb. Csak most ne üresbe húzd ki hanem 4-esbe le. De kell egy kis fordulat, mert ha nincs elég akkor a motor megrántja a váltót és így ugrik egyet az autó, ha túl nagy a fordulat akkor meg nem fog összekapcsolni és darálás lesz belőle. Régebben próbálgattam, az én autómnál olyan 2500 körül volt a pillanat, de nagyon ritkán sikerült tökéletesen váltani és inkább feladtam mert nem akartam szétbszni a váltót...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!