Mennyi esélyem van túlélni, ha egy kamion nekem jön oldalról?
Nem mindegy, hogy balról jön, vagy jobbról. 70km/h-s becaspódásig még simán túlélhető, de ha balról kap el, akkor a B oszloppal behajtja a bordáidat a tüdődbe. Láttam már ilyen kamionbalesetet pár éve élőben. A 68-70-es becsapódást a sofőr törésekkel és zúzódásokkal túlélte.
Ha normálisabb olyan új autóban vagy, amiben korrekt az oldalütközés védelem és a körülmények is jó akkor a 90is túlélhető.
A Teslaban nem savas akku van és ez jelenti a fő gondot. Az akku nem is robban fel az ütéstől, ilyent senki nem állított. Az a gond a Teslaval, hogy ha sérül az akku, deformálódik az akkuház akkor a benne lévő alkéli- és alkáliföldfémek levegővel tudnak érintkezni, amitől megállíthatatlan oxidációba kezdenek amit brutál nagy hőtermeléssle jár és égésnek is lehet nevezni. Tudod, mint amikor a nátriumot vízbe dobod. A reakció addig nem áll le,amíg a fémek levegőutánpótlást kapnak.
Azokban az országokban ahol már sok ilyen lítium-ion akkus autó fut, ott már szembesültek ezzel a problémával, ugyanis hagyományos oltási módszerekkel a Li-ion akkutüzeket nem lehet eloltani. Ahogy lefolyik,elpárolog az oltóvíz vagy hab és levegőhöz jut újra kigyullad. Az USAban már voltak is ebből gondok, hogy egy Tesla kigyulladásával járó közlekedési baleset miatt valami 6 órára le kellett zárni a pályát, mert a "tűz" mindig újra kigyulladt.
Úgy hallottam(ez nem 100%-os forrás), hogy a svájci túzoltóknál erre átmenetileg azt a megoldást vezették be, hogy az elektromos járműveket érő baleset esetén automatikusan készenlétbe helyezik a multiliftes hordozót egy üres konténerrel és ha kigyullad akkor a darus műszakimentővel simán bedobják a roncsot a kontiba és elárasztják vízzel.
Szerencsére a legtöbb baleset nem olyan, hogy az aku ennyire megsérüljün az elektromos autókban, de már előfordult több ilyen és az elektromos autók terjedésével erre fel kell készülnünk.
Akik meg ész nélkül lepontoztak azok meg... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!