Mekkora legkisebb teljesítményű autóról mondható el az, hogy nyugodtan lehet használni napi szinten autópályán?
Ha az a cél, hogy a 130-as sebességet gond nélkül tudd tartani minden körülmények között, akkor szerintem egy kompakt autónál olyan minimum 110-120 LE-s motor szükséges.
Egy nagyobb autónál, SUV-nál már inkább 150 LE.
Igazából egy 45 lóerős B Corsa is tud 130-cal menni, de egyáltalán nem mindegy, hogyan. Nem valami kényelmes, amikor már 120-nál 4 ezres fordulaton pörög a motor, aztán 140-nél már ordibálni kell (ha egyedül vagy, akkor is kellemetlen). Erre a felhasználásra még mindig a dízel a legjobb, hiszen magasabb teljesítmény mellett is kevesebbet fogyaszt, illetve alacsonyabb fordulaton pörög, mint egy azonos köbcentis dízel (ami megeszi a gatyádat is).
Példaként elmondom, hogy nagyjából hasonló idősíkban volt egy kétezres dízel Mazda 6-osunk, illetve egy kétezres benzines Nissan Primera. Ugyanaz a felhasználás, napi 100 kilométer ingázás, melynek 80%-a országút (a maradékon belül is sok volt az M5 be/kivezető, ami stabil 75-80). Ezek mellett a Mazda átlagfogyasztása 5,8 körül volt, míg a Nissané 8,5 és 9 között ingázott. Most az 1.4 Focus is 6 körül fogyaszt, cserébe viszont 45 lóerővel gyengébb, mint a Mazda.
Tegyük hozzá a pályázáshoz a sebesség mellet nem árt, ha meg is tudsz állni.
Én legalábbis rohadtul tudok örülni, amikor 150-el belejön a seggembe az ezres Swift mert mi az hogy én csak 140-el előzöm a sort és takarodjak már le előle.
Csak ha valaki másnak eszébe jut kisorolni elénk, vagy forgalmi okból belassul a pálya, akkor garantáltan én fogok megállni hamarabb nem a mögöttem érkező dodzsemek.
Szia 7-es!
De nem szabad am szidni a veteranautokat!
:-)
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__11..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!