Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ennyit sikerült fejlődnie a...

Ennyit sikerült fejlődnie a technikának?

Figyelt kérdés

Random egy példa:

[link] nagy átlag 6.69 l / 100 km benzinből, nincs egy tonna az autó

[link]

Ez a verzió pedig 6.4-6.9 között, igaz nagyobb teljesítménnyel. Kiemelve az 1.4 i-vtec verziót, 1.2 tonna az autó, 100 lóerő. Papírforma menetteljesítményben ugyanazt tudja mint anno régen a másik.

Persze, sok minden változott, mérföldekkel biztonságosabb kényelmesebb lett a közlekedés, de - ezt direkt mondom, nem mindre, de nagyon sok autóra igaz - a fogyasztás / teljesítmény arány maradt.

1991 óta kereken 30 év telt el, és még mindig ennyi legyen a szívóbenzinek fogyasztása? Megdobták egy turbóval, köbcenti összement, valós fogyasztás maradt.

2021. júl. 22. 11:23
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A motorok kb. 20-25%-al lettek hatékonyabbak, de közben az általad is leírt biztonságtechnika és kényelem miatt 30%-al több energiára is van szükség a jármű mozgatásához, szóval ami volt fejlődés energiahatékonyságban azt teljesen kioltja a súly- és méretnövekedés. Sőt, a SUV-ok terjedése miatt a teljes járműparkra nézve még több üzemanyagot is igényelnek a mai autók, mint a '80-as, '90-es években.
2021. júl. 22. 11:37
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A második linked egy keresésre mutat.

Egyébként igen, szerintem is kicsit kontraproduktív az a része a fejlődésnek, hogy ugyan hatékonyabb motorokat gyártunk, cserébe az autók is egyre nagyobbak és nehezebbek, tehát nagyjából kiegyenlítődik az egyenlet.

Ami persze nagyon más, az a papírformán kívül észlelhető, egy modern turbómotor egy régi szívóhoz hasonlítva akkor is jobban megy, ha papíron megegyezik a csúcsteljesítményük, mert - általában - nagyobb fordulatszám tartományban, és főleg alacsonyabb tartományban tudja azt leadni.

Persze a megbízhatóság más tészta, az újabb technika bonyolultságából adódik a rövidebb élettartam. És szerintem leginkább ez a gáz. Ha egy mai új autó nem 5-10 évig tartana a turbóival meg mindenféle emissziós ketyeréivel amik Murphy törvényének megfelelően mind tönkre is mennek, akkor kevesebb lenne az új autók iránti igény (hiszen sokan inkább megtartanák még pár évig a régit), kevesebbet kéne gyártani, és hát a gyártás önmagában egy nagyon szennyező dolog, szerintem ezzel akár többet is tehetnénk a jó cél érdekében. Csak hát ugye ez nem biznisz, és lehet akármekkora a felmelegedés, lehet akármilyen életveszélyes sokezer éves vírus ami majd kiszabadul az olvadó jég alól a sarkokon - a biznisz akkor is prioritás. Ez van.

2021. júl. 22. 12:03
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Hozzáteszem még: amit a leggázabbnak tartok az egészben, az az SUV mánia, miközben mindenki arról beszél, hogy a Földet nyírjuk ki a szennyezéssel.

Egy SUV-nak tényleg semmi értelme nincs, egy egyterűbe vagy kombiba is belepakolod amit abba, viszont ormótlanul nagy és nehéz -> baromi sokat fogyaszt, ráadásul nehéz mozgatni, tehát alapból nagyobb motor is kell bele, hogy azonos menettulajdonságokat tudjon, mint egy kisebb autó (én is bűnös vagyok, nekem is volt egészen tavalyig BMW X5 40d-m, úgy letolt az azonos évjáratú 530d a kisebb motorjával az autobahnon ahogy illik).

Én tényleg nem értem, hogy miért támogatjuk ezt a buta igényt, miközben ugyanazok a gyártók akik sorra adják ki az ilyen batár sz@rokat, közben próbálják elhitetni velünk hogy ők nagyon zöldek. Még elektromos autóból is rosszabb a nagy, mert többet fogyaszt, és egyelőre nem tartunk ott, hogy minden töltést megújuló energiából tudjunk intézni.

Na mindegy, felcsesz az egész. :) (#2 voltam)

2021. júl. 22. 12:09
 4/5 A kérdező kommentje:

Kíváncsiságból megnéztem, 1991-ben br. 7000 Ft volt a minimálbér (nettóra nem találtam adatot sajnos), a 98-as benzin legmagasabb ára 59 Ft.

Manapság 167 400 Ft a br. minimálbér, a benzin országos átlagára 450.8 Ft.

Igaz mondjuk, hogy kétszer annyit tudunk tankolni a minimálbérből mint akkor, de valahogy megérezzük - szerintem - még a mai 6 literes fogyasztást is.

2021. júl. 22. 12:43
 5/5 anonim ***** válasza:
semmi értelme minálbérhez hasonlítani
2021. júl. 22. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!