Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Minden autóban úgy van, hogy...

Minden autóban úgy van, hogy kb. tengelyig/lökhárítóig érő víznél a motortér felől a víz bemegy a lábtérhez?

Figyelt kérdés

Csak mert tegnap reggel mentem haza éjszakai munkából, brutális nagy esőzés után (mikor elindultam, már nem esett), és az egyik aluljárónál (amin naponta átmegyek) sima tócsának néztem a vizet, nem tudtam felmérni reggel szürkületben 60-70 km/h-nál a víz mélységét és nem kicsit lepődtem meg, mikor lökhárítóig érő vízben találtam magam.

Pár méteres aluljáróról van szó, így a mélyvízben is csak pár másodpercig voltam, azonnal kijöttem, viszont amíg benne voltam, pillanatok alatt beázott az anyós és a vezető oldali lábtér is, igaz csak annyira, hogy a gumiszőnyeg bordái között lett pár centiliternyi víz.

2021. júl. 18. 08:26
 1/4 krwkco ***** válasza:
78%

Az autó alján vannak nyílások, hogy mikor a karosszériát festékbe merítik, akkor ott kifolyhasson az anyag. Ezekbe gumidugókat raknak. Alulról meg kellene nézni, hogy ezek megvannak-e, illetve hogy nincsenek-e lyukak átrozsdásodás miatt.

Sajnos az szőnyeg alatti rész magától nem fog kiszáradni, hanem bepenészedik. Ki kell pattintani néhány műanyag elemet és ujságpapírt tenni a szőnyeg alá. Ha felszívott egy kis nedvességet, akkor cserélni kell.

Ha az autó garázsban, vagy kertben van és van olyan porszívód, ami fujni is tud, akkor a csövet be kell dugni a szőnyeg alá és szellőztetni. A szívás is jó lehet ha nem záródik be a szőnyeg, mert elég merev.

2021. júl. 18. 08:42
 2/4 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag, ha eléri a padló szintjét a víz, akkor be is folyik, ilyen sebességnél meg akkora az örvénylés a kocsi körül, hogy garantáltan feljebb is jutott, mint a kívülről látszó vízszint nyugalmi állapotban. Ahogy előttem írták ki kell szárítani, mert magától nem fog. Érdemes megpróbálkozni egy kozmetikánál is, ha neked nincs érkezésed erre.
2021. júl. 18. 08:46
 3/4 anonim ***** válasza:

Az csak akkor ázik be ha a gumidugók annyira elvannak kopva hogy már nem tömítenek semmit, vagy át van rohadva valahol az alvázad. Esetleg az ajtó résén alul betud folyni ha pocsék állapotban a gumikéder de ennyire nem lenne szabad befolynia.

Én javaslom hogy pár napig felejtsd el az autódat és tedd le egy olyan helyre ahol normálisan ki tud száradni, és lehetőleg szellős helyre tedd. Az utasteret legjobb lenne telibe kibontani ez alatt azt értem hogy az üléseket ki, alsó műanyag díszburkolatokat kiszedni és a padló szőnyeget kivenni mert az annyira vastag anyag hogy az életbe nem fog megszáradni normálisan csak bepenészedik alul a padlónál főleg, lesz egy nagy tócsa meg penész meg kitudja még mi és szépen lassan onnan fogja rohasztani az autódat. Azt mind ki rámolni szőnyeget én kiteríteném egy beton placcra és bérelnék vagy kölcsön kérnék egy szőnyeg tisztítógépet amivel mosószeresen áttudod mosni. Kezdésnek elég lenne sima vízzel hogy a koszt meg az állott vizet kiszívja belőle nagyjából. Aztán mosószeressel lehet 2-3 alkalommal kimosni jó alaposan ameddig kevésbé koszos szennyvized lesz a végén. Aztán azt még én átmosnám sima esetleg lágyított vizzel még egyszer és amennyire lehet még átporszívóznám, majd kiteríteni egy jó napos helyre kedden megszűnik a csapadék meg ez a párás idő elvileg így ki lehetne tenni a napra szépen megszáradni, így is lesz 2-3 nap mire teljesen megfog persze én 2-3 óránként fordítanám vagy ha lehet én valami rácsra tenném hogy alul is szellőzzön valamennyire. Meg persze ha már úgy is ki van belezve a fél autó meg az ülések is kint vannak azt is átpucolnám ha már van géped vagy szereztél, illetve én a padlót átnézném mennyire van rozsdásodva ha egyáltalán van, vagy hol van lyuk ahol bekerülhetett a víz, meg persze ha tényleg csak a dugók hibája vagy hiánya végett ment be a víz akkor szerezni kell másikat, a padlót is átmosni amennyire lehet meg én azért egy réteg alvázvédőt rákennék azért a biztonság kedvéért ha már úgy is ilyen állapot van és ártani nem árt főleg ha télen behordod a havat az utastérbe akkor ne okozzon akkora gondot ha odakerülne a víz. Bár a legtöbb autóban belül is megvan oldva egy ilyen védelem de én azért még egy réteget rátennék ahová lehet.

Igaz hogy elég brutál megoldás de nekem is pár éve volt ilyen problémám annyi különbséggel hogy nekem lehúzva maradt az anyósoldali ablak és ott vert be az eső elég durván és ugyan ez volt a helyzet átázva a fél autó padlója szinte és lehetett szépen bontani.

Én próbálkoztam hajszárítóval száraz vizes porszívóval semmit nem ért ugyanúgy nedves volt, párás, egy idő után büdös. Elvittem autókozmetikába hogy azt tegyék szárazzá el is zavartak hogy ez nem így megy, elmondták hogy ki kell bontani mindent alulról és a szőnyeget kiteríteni átmosni és hagyni megszáradni. Ők mondták ha a kiszerelt szőnyeget odaviszem akkor annyit megcsinálnak hogy kiterítik és átmossák nekem szépen ha kell az üléseket is mivel azok is rommá voltak ázva, de azokból másikat tettem bele mert már megvoltak akkor az újra kárpitozott bőr üléseim és kész szerencse hogy még nem tettem be a beázás előtt. Szóval én kibeleztem az autót amit leírtam azt megcsináltam. Meg ha már ennyire szét volt szedve akkor úgy voltam vele hogy a hangszórók gyári kábeleit újra húzom egy jobb minőségűvel mivel ilyen tervem is volt csak ha már úgy is szét volt szedve minden akkor előrébb hoztam, illetve a kiszerelt műanyag elemeket sokkal könnyebben eltudtam mosni egy nagy edényben és bekentem ápolóval is, egyrészt mindenhez hozzáfértem minden oldalához, szebb is lett és így egyszerűbb is volt.

2021. júl. 18. 20:00
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, bár nekem csak annyi kérdésem volt, hogy befolyhat-e a víz a motortér felől, nem pedig az, hogy hogy szárítsam meg a kárpitot. Egyébként ha már itt tartunk, a kárpit annyira nem ázott el, az anyós előtti lábtérnél van egy kisebb foltocska oldalt, meg a vezető ülés előtt a lábtér fele vagy 1/3-a lett vizes kb. Lehet, azóta már meg is száradt.

De ha esetleg még vizes is lenne, akkora műtétet én nem akarok és itthon nem is tudok megcsinálni, amit az utolsó válaszoló írt. Időm sincs rá... Kiszedni a kocsi belsejét, kiszedni a padlószőnyeget, átmosni így-úgy-amúgy, aztán 2-3 óránként forgatni??? Basszus, erre nincs időm... Napi szinten használom az autót munkába járáshoz, este is megyek dolgozni... Plusz még ha lenne is időm, akkor se tudom megcsinálni itthon, mert most is ömlik az eső és egész nap szakadni fog.

Szőnyegtisztító gépet is honnan a retekből béreljek így a semmiből?🙂🙄. Este mennem kell dolgozni a kocsival...

Egyébként ha már szóba került, igen, vannak rohadások, lyukak a kocsi alján. Egy Suzuki Swift Sedanról van szó, de nem hiszem, hogy ott seperc alatt befolyik a víz, még tengelyig érő víznél se, mert nem szita a kocsi alja. Tehát nálam nincs pl. olyan, hogy annyira szét van rohadva mondjuk a küszöb, hogy az utastérből lelátni az aszfaltra és hasonlók.

Egyébként jövő héten megy műszakira, az alja is ki lesz lakatolva. Jövő héten pont szabin leszek 1 hétig, időm is lesz otthagyni. Majd a kárpitot is kiszáríttatom. 1 hétig már csak kibírja...

2021. júl. 19. 07:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!