Ha tilosban parkoltam, és távollétemben 10.000 Ft értékű helyszíni bírságot kaptam, hogyan tudom befizetni a bírságot?
"...miután megérkezik az 5 ezer helyetti 500 ezres büntetés"
Kb. ennyire értesz hozzá.
Utána kell nézni, nem lepontozni mert nem értesz valamit!
Ott kezdődik hogy "Megállás a "Megállni tilos" jelzőtábla hatálya alatt" szabálysértésért 20 000 Ft a kiszabható maximális bírság. De még azt sem tudják kiszabni ha a távollétében bírságolták meg, mert ha a közteres átadja a rendőrnek feljelentéssel, akkor a rendőrségnek kell bizonyítani hogy ki követte el, ezt pedig legfeljebb úgy tudja megtenni ha ő maga nyilatkozik róla. Erre viszont nem köteles.
De igazad van, te biztos jobban tudod. Én végül is csak 20 évig foglalkoztam ezzel! :-D
"Aztán ha valahogy mégis bebizonyítják, lesz késedelmi kamat is."
Egyre jobb! :-D
Szabálysértési bírságnál nincs "késedelmi kamat". Ez nem egy megcsúszott banki hitel vagy be nem fizetett adó. Ha a megszabott határidőre nem fizeti be, akkor egyszerűen átváltoztatják szabálysértési elzárásra. ( Az átváltásnak is megvannak a konkrét szabályai.)
De már eleve ott bukik, hogy csak azután szablyák ki a bírságot, miután bizonyított hogy ki az elkövető, így nem fordulhat elő, hogy van egy bírság, amit nem fizet be, aztán majd mégis bizonyítják és akkor kamatot számolnak rá. A helyszíni bírság pedig a kifizetésére megszabott határidő lejártával érvényét veszti, és megindul a szabálysértési eljárás. Annyiban különleges a távollétében kiszabott helyszíni bírság hogy annál előbb meg kell állapítani az elkövető kilétét. Ezért is nem alkalmazzák ezt a rendőrök csak a közteresek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!