Hogyan kanyarodjak felengedett kuplunggal?
Az oktatóm mindig rám szól, hogy ne kanyarodjak benyomott kuplunggal.
Elmagyarázza nekem valaki, hogy hogyan kell?
Mikor kanyarodok előtte visszadugom 2-be, de utánna rögtön engedjem vissza a kuplungot? De akkor még rángat az autó. Vagy hogy mondjam… a motorfék miatt.
De ahogy belassítok a kanyarba jön fel a kuplung? Vagy még előtte kell? Még közben is szabálytalan??
Eggyáltalán nem értem az egészet.
Következő órán megkérdezem az oktatómat, de gondoltam hátha itt is tudtok segíteni.
"Mikor kanyarodok előtte visszadugom 2-be, de utánna rögtön engedjem vissza a kuplungot? De akkor még rángat az autó."
Azért rángat az autó, mert túl alacsony a fordulatszám. Túl lassan akarsz belemenni a kanyarba. Ami egy kezdőnél érthető, de nem fogadják el. Előbb-utóbb megszokod a gyorsabb kanyarodást, amikor kettesben már nem rángat a motor.
"De ahogy belassítok a kanyarba jön fel a kuplung? Vagy még előtte kell? Még közben is szabálytalan??"
Azt szokták mondani, hogy mielőtt megkezded a kanyarodást, az autónak "összeszedettnek" kell lenni. Lelassítva, sebességben, felengedett kuplunggal. Hogy a kanyarban már ne fulladj le. Tehát előtte kell felengedni a kuplungot.
HA rosszul váltasz vissza és a kuplungot se kezeled jól, akkor mindegy hogy kanyar előtt vagy utána csinálod, akkor is rántani fog.
Először tanulj meg rendesen vissza kapcsolni és majd a kanyarban is tudod már akkor.
Kuplungot csak a váltás idejére (amikor mozgatod a kart) nyomunk ki. Egyébként nem. És rendkívüli esetben, vészfékezéskor, amikor a féket és kuplungot egyszerre nyomunk.
A kanyarodás (SEM) indokolja a tengelykapcsoló szétkapcsolt állapotban tartását. Ha rángat, rossz fokozatban vagy, alacsony fordulatszámon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!