Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Megbukott eredetvizsgàn az...

Megbukott eredetvizsgàn az autó, a vevő követeli vissza a pénzt??

Figyelt kérdés

Peugeot 206 1.4 es kisautómat adtam el, ami az új tulaj szerint megbukott eredetvizsgán.

Azt mondja motor volt benne cserélve, pedig én nem cseréltem benne semmit, nekem is így ment àt 2 ève eredetvizsgàn, amikor vettem.

Tud valamit a vevő tenni? Mert én nem csináltam az autóval semmit !!!!

Így màr soha nem megy át eredetvizsgán?

Azt mondta az új tulaj, hogy nincs motorszám( nem mai autó) nem lehet,hogy elrozsdált ?

2021. júl. 1. 17:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
86%

Valamiért (valószínűleg spórolási okokból - fizesse a vevő az eredetiség vizsgálat díját) kialakult az a gyakorlat, hogy az eladó nem csináltatja meg az eredetiség vizsgálatot az eladás előtt (persze az sem egyszerű, mert csak korlátozott ideig érvényes).

A kialakult gyakorlatból pedig, ahogy a vázolt példa is mutatja, jöhetnek gondok galibák... ha ugyanis az autó az eredetiség vizsgán megbukik, a vevő jogosan követeli vissza a pénzét.

Szélsőséges esetben ha a vevő csal, nehéz ellene bizonyítékot felmutatni, ami persze ritka eset, de nem nulla az esélye.

Természetes elhasználódás, korrózió esetén egy öreg autónál általában beírják, hogy a motorszám nem olvasható, buktatni olyankor szokás, ha a kopás nem természetes (sav, köszörülés, nem egyező szám maradványok, stb)

Be tudod bizonyítani, hogy nálad minden rendben volt a motorszámmal? - ha nem, akkor a vevő követelése jogos lehet.

Annyit meg lehet próbálni, hogy egy másik műszaki állomáson megnézetni, az sem kizárt, hogy a vizsgabiztos volt túl szigorú, de a lényeg, hogy eladás előtt az azonosítókat ellenőrizni kellene az autón, lefényképezni, és az eredetvizsgálatot minimum közösen megoldani, hogy arra később ne hivatkozhasson a vevő.

2021. júl. 1. 18:15
 2/12 A kérdező kommentje:
De mièrt ne tudnám bebizonyítani?? Ott vannak ügyfélkapun a képek a régi motorszámról, amikor csinàltattam az eredetiségvizsgàlatot... azóta hozzá nem nyúltam.
2021. júl. 1. 18:19
 3/12 A kérdező kommentje:

De ha egyszer megbukott utàna nem fog többet átmenni?

Van eredetiségvizsgás ismerősöm, ha szólok neki vigye àt, áttudja még vinni?

2021. júl. 1. 18:25
 4/12 anonim ***** válasza:
14%

"Van eredetiségvizsgás ismerősöm, ha szólok neki vigye àt, áttudja még vinni?"

Ezt tőle kellene megkérdezni.

2021. júl. 1. 18:31
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"azóta hozzá nem nyúltam."

Na,ez az, amit nem tudsz bizonyítani.

2021. júl. 1. 18:47
 6/12 Vortrex ***** válasza:
25%

Ez valami kreténség, sok mai autónak nincs is már motorszáma, csak egy típusazonosítója. Szerintem csak tartotta a markát a vizsgáztató. Cink hogy így alakult.

Minden esetre én a saját szememmel is meggyőződnék róla, hogy mi az a szám, ami nem stimmel, mielőtt komolyabban foglalkoznék vele. Ha meg tényleg gáz van, akkor egy közös megoldásra kéne törekedni, nem pedig elbújni

2021. júl. 1. 19:24
 7/12 anonim ***** válasza:
16%
Na de ki vesz meg úgy autót, hogy nem nézi össze az alvázszámot és a motorszámot/motorkódot a forgalmival?
2021. júl. 1. 22:01
 8/12 anonim ***** válasza:
64%

A sikertelen vizsgáról van papírja?

Ha ez tényleg igaz, akkor hozza vissza az autót, te meg adod vissza a pénzét, és akkor nem perel hibás teljesítés miatt!

Olyan eladótól nem vennék autót, aki még egy eredetiség vizsgálatot sem képes végeztetni!

20 ezer forint hatalmas összeg!

2021. júl. 2. 09:18
 9/12 anonim ***** válasza:
78%

Miért pontozzátok le a nyolcast?

Úgy működik a dolog, ahogy leírta.

Ha a vevő tudja igazolni, hogy átcseszted (tök mindegy, hogy szándékosan, vagy nem), te pedig nem tudod igazolni az ellenkezőjét (márpedig nem tudod), akkor jogos a követelés.

Legyen ez tanulópénz.

2021. júl. 2. 19:05
 10/12 A kérdező kommentje:
Na mindegy megoldottuk végül, ismerőse átvitte a kocsit ! :)
2021. júl. 3. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!