Diesel autó rövid útakra(15-20km), mennyire bírja?
Nem a távolság számít, hanem, hogy mennyi idő alatt teszi meg. 20 km reggeli dugóban 40-60 perc, míg pályán 10.
Dízellel ami történhet, hogy nincs elég ideje a részecskeszűrőt kitisztítani. Ezt automatikusan megtenné időnként, amivel elérné, hogy bármeddig gond nélkül használhassad. Viszont, ha rendszeresen megszakítod a tisztítást (az által, hogy leállítod a motort), akkor csak gyűlik benne a szennyeződés, amit egy bizonyos szint után már nem képes magától kitisztítani.
Egyébként most már benzineseknél is van ilyen szűrő.
15-20 km nem olyan extrém rövid táv, mintha csak a szomszéd utcasarokig mennél vele. Gondolom ez még hagyományos adagolós dízel, DPF, kettőstömegű nélkül, talán EGR jó ha van benne.
Biztos, hogy nem a legoptimálisabb használat ez így, de nem ettől fog rövid távon letérdelni.
Nekem egy CR-dízelem van, de még pont DPF nélküli. 14 éven keresztül 200 km-re ingáztam vele autópályán. De két éve ez megváltozott, már csak városon belül kell közlekednem. Csak emiatt sajnáltam volna aprópénzért eladni és valami lutri másikat venni. Az ég világon semmi baja, minden működik rajta, műszaki vizsgán se kell semmi miatt sunnyognom, a rengeteg km ellenére. Szóval két éve 5-10 km-es rövid utakra használom. Télen valóban épphogy csak bemelegszik. Szerencsére nem az utcán áll, 10 fokra temperálom a garázst + van elektromos motor előmelegítőm. Így reggelente nem jéghideg motorral indulok télen sem. Hidegen-melegen pöccre indul, jól fogyaszt, nem füstöl, jól húz. De ez a mód nem fog használni neki, de eddig semmi gondot nem okozott az ilyen használat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!