Van értelme így belevágnom a jogosítvány szerzésbe?
Ne félj, azért oktató, hogy elmondja ezeket. Egyébként az sem mindegy, milyen autóról van szó. Gyengékkel nehezebb az elindulás. Automata váltós jogsi nem hülyeség, most már jellemzően csak belépő szintű kisautókat adnak el újonnan kézi váltóval. Mire oda jutsz, hogy komoly autót vegyél, lesz bőven választék.
De ennek ellenére azt javasolom, hogy ne automatára vizsgázz, mert később így mégis több lehetőséged marad.
Gyakorolni kell, ennyi. Vegyél fel egy olyan cipőt, aminek vékony a talpa. Az udvaron, indítsd be az autót, kuplung be, tegyed 1-es fokozatba és a gázpedál érintése nélkül, csak a kuplung lassú felengedésével indulj el. Amikor 10-ből 10x meg tudod így csinálni, gyorsíts a technikán: ugyanúgy, gázpedál nélkül indulj, de a kuplung fogáspontjáig gyorsabban engedd fel a pedált (tehát addig a pontig, amikor érzed, hogy már csinál valamit), majd csak onnan lassan. Amikor már ez is megy, akkor párosíthatod gázpedállal, ami nehezebb lesz, mert egyszerre két lábat is használnod kell, viszont nem igényel olyan óvatos kuplung kezelést. Itt annyitt kell tenni, hogy pici gázt adsz (csak annyit, hogy kb 500-al nagyobb legyen a fordulatszám) és ugyanúgy fogáspontig felengeded (ez már menni fog), majd ahogy engeded tovább a kuplungot, a gázd is picit jobban nyomod.
Hát szerintem megérné elkezdeni, teljesen más egy oktatóval tanulni. Vagyis nekem más volt, a férjem hiába tanított volna :D
Az első órán úgy mutatta a kuplungozást, hogy ő az anyósülésnél nyomta, s engedte fel közben gáz, (ugye neki is vannak pedálok), az én lában is rajta volt nálam a pedálokon, ilyenkor az is mozog, és nekem így tök jól tudta mutatni, magyarázással nem sokra ment, de így, hogy éreztem hogyan kell, simán ment.
Kertben, földúton szinte semmi nem vonja el a figyelmet az autó kezelésétől, ellentétben egy forgalmas városban, ahol minden irányba figyelni kell kifelé is... de majd csak akkor visz olyan helyekre az oktató, ha idejét gondolja.
A leírásból nem derült ki, hogy nem jól magyaráztak-e, vagy valóban nem tudod azzal az autóval megtanulni a váltást.
Oktatóval, egy arra alkalmasabb autóval lehet könnyebb lenne, de lehetőség az automata váltó is (de akkor korlátozás kerül a jogosítványba)
Az is lehetőség, hogy elkezded manuálissal, ha nem megy, lehet váltani automatára (azt érdemes wlőre megérdeklődni, hol van lehetőség automata váltóson is tanulni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!