Mit gondoltok, mettől meddig terjed az a köbcenti tartomány, ami egy kezdőmotoros számára nem túl nagy, de mégis élvezhető?
250-500 cc, 30 kW meg 45 Nm fölötti motort én már nem feltétlenül ajánlanám teljesen kezdőnek, csak ha ismerem és tudom a céljait.
Ha valami 250-300-ast veszel, kisebb eséllyel ejted el, kisebb eséllyel törik az idom, illetve ha használtan veszed, valószínűleg amúgy sem hibátlan már. Érdemes használtan venni és akkor nem aggódsz, hogy mi lesz, ha esetleg feldöntöd. Statisztikailag nagyon valószínű, hogy feldöntöd. Én még a 125-ösömet is feldöntöttem kezdőként, pedig 197 centi magas vagyok. Igaz, hogy akkor épp nem ültem rajta, hanem toltam, és tőlem elfele elkezdett dőlni, nem bírtam megfogni. Viszont csak emiatt felesleges lemondani a sportmotor kategóriáról, ha az tetszik jobban, azt vedd. Úgyis alakul még az ízlésed
Azt nagyon fontos megjegyeznem, hogy egy kis motor is tud pont ugyanolyan (sőt!) mosolyfaktorú lenni, mint egy nagyobb. Könnyebb, agilisebb, keskenyebb, engedékenyebb. Kevésbé kell koncentrálni, odafigyelni, kevésbé "komoly". Mondom ezt úgy, hogy van egy nagyobb meg egy kisebb motorom is, de másoknak is hasonló a tapasztalata.
Ideális választás lehet pl egy Honda CBR250R, Kawasaki Ninja 250, Honda CBF250, Yamaha YBR250, Suzuki GW250. Ezek közül valogatnék, ha most kezdő lennék és ez a két stílus tetszene.
Ahogy fentebb írták. Nyilván nagyon függ az adott személytől, életkortól, személyiségtől, érettségtől, megfontoltságtól, fizikai erőnléttől, stb. Én akár 650-ig is mondanám.
Ami fontos, hogy nem csak a köbcenti és teljesítmény számít. Egy 5-600-as sor4-es, nyugis naked vagy túra kevesebb meglepetést okoz, mint egy 400-as egyhengeres.
Csakhogy a kérdező is értse:
Egy 600-as sor4es alacsony fordulaton is használható (nem rángat), és ott még viszonylag kevés Nm meg LE, csak 8-9 ezer felett jön elő a 100 környéki LE meg 60 fölötti Nm nyomaték. Azaz alacsony és közepes fordulaton egészen barátságos. Ennek ellenére én egy fiatal kezdőnek nem ajánlanám pusztán a súlya miatt. (Remélem erre gondoltál, jól gondolom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!