Mozgáskorlátozottként jogosítvány?
Mozgássérült vagyok és a bal kezemet nehezebben használom (levan bénulva).
Viszont szeretnék jogosítványt szerezni. De nem tudom, hogy nekem hogyan lehet.. hova kell majd ezzel kapcsolatban fordulni? Van szakorvosi vélemény az állapotomról de megfogom kapni az alkalmasságról az igazolást amit a háziorvos ad? Vagy ilyenkor hova kell menni? Elsőkörben kérdezzem meg a háziorvost?
Mert nem szeretném azt, hogy elkezdem a tanfolyamot aztán kiderül, hogy mégse.
Esetleg előfordulhat olyan, hogy ez a jogosítvány is szerepel? Mert csak automata váltósat “mernék” vezetni / vezetnék szívesen.
Több ismerősöm is van, akik gond nélkül vezetnek autó, köztük olyan is, akibek keze és lába is korlátozottan használható.
Bizottság dönt arról, hogy vezethetsz-e, és milyen feltételekkel. Nem 100%, de alighanem átalakított autóra lesz szükség.
Ha jól tudom, akkor az oktatás is abban fog történni.
Első lépés mindenképpen az alkalmassági vizsgálat.
Valószínűleg a háziorvos alkalmatlannak nyílvánít, de ott nincs vége a történetnek, másodfokon megkaphatod a megfelelő engedélyeket.
Azt viszont orvosi bizottság adja ki, ahova időpontot kell kérni, tehát több hónapot is igénybe vehet, nem egy rövid menet.
A bizottságban, vagy mellette dolgozva egy műszaki szakértő is véleményezi, hogy képes vagy-e segédeszközök nélkül biztonságosan vezetni, vagy szükséges kötelező segédeszközöket használni, és melyek azok.
Neked is lesznek előírt módosítások, a bal kézre eső kapcsolókat át kell vinni jobb kézre (irányjelző kapcsoló).
Addig ne kezdd el a tanfolyamot, amíg nincs egészségügyi alkalmasságid.
A háziorvosra sem hagyd rá, ha netalán azt mondja, hogy nem lehet jogosítványod, az másodfokon dől el.
Az autós iskola választást is befolyásolhatja az alkalmassági lap, ha korlátozást (segédberendezést) írnak elő, annak a tanulóautóban is benne kell lenni.
Melyik megyében élsz?
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek! :)
Sokat segítettetek!
Azóta van valami hír?
Egyébként egyszer olvasgattam a jogosítványba beleírható korlátozásokat. Volt ott minden, lábbal működtethető kézifék, KORMÁNY, és természetesen átalakított kezelőgombok is. Nem tudom, hogy a gyakorlatban is tényleg ezek mind megoldhatóak-e (nyilván pl egy lábbal működtethető kormányhoz nagyon bonyolult átalakítani az autót), de a te eseted azért nem olyan kirívó szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!