Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Van-e olyan előírás, hogy...

Van-e olyan előírás, hogy amennyiben egy autónak csak az egyik oldalán van tolatólámpa, akkor annak feltétlenül a jobb (járda felőli) oldalon kell lennie?

Figyelt kérdés

Szóval, persze, sok olyan kocsi is van, ahol mindkét oldalon is van tolatólámpa a hátsó helyzetjelző alatt/mellett, és ilyen kocsin persze külön helye van a ködlámpának.

Ám amivel jelenleg járok (magyar és szabályos!), annak a kocsinak úgy vannak a hátsó lámpái, hogy a mindkét oldalon 1-1 függőleges lámpatest, fent a helyzetjelző, középen az irányjelző, és 2 alsó helyek közül csak a bal a hátsó ködlámpa és csak a jobb a tolatólámpa. Van arra előírás, hogy eme egyoldalas megoldás csakis ilyen oldali lehet? Egy ugyanilyen felszereltségű angol kocsinak ugyanilyenek-e vagy tükrözöttek-e a hátsó lámpái? (Vagy mindegy az oldal, csak észlelhető legyen? (sötétben már annyitól észlelhető, hogy egyáltalán létezik xD))

2021. márc. 17. 11:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
...igen, ha ilyen "féloldalas" a tolató -és ködzáró elhelyezése, akkor az RHD verziókon tükrözve van.
2021. márc. 17. 22:40
 12/18 A kérdező kommentje:

Amúgy konkrétan e típus szerepelt a kérdésben. A minden hátsó lámpa közül, a bal(/vezetőoldali)-alsó ködlámpa, a jobb(/útszéloldali)-alsó tolatólámpa (mind2 lámpatípus csak ilyen féloldali).

[link]

2021. márc. 20. 19:06
 13/18 A kérdező kommentje:
#11 (IS) köszi :)
2021. márc. 20. 19:06
 14/18 A kérdező kommentje:

tyhű, ez meg egy UK-s Duster, látszik rajta, hogy ennek a jobb-alsó búrája alatt nem fehér, hanem piros izzó van, valóban gyárilag amolyanra (fordítottra) készült az eleve amoda gyártott példány :D

[link]

2021. márc. 20. 19:11
 15/18 anonim ***** válasza:
Jól értem, hogy gyakorlatilag meglepődsz azon, hogy az autógyártók betartják az előírásokat? :)
2021. márc. 20. 19:27
 16/18 A kérdező kommentje:
#15 túrót... nem kell kisarkítani -.- CSAK a tolatólámpáról a kérdésírás előtt nem tudtam ezt ‒ aztán Már előtted megtudtam, hogy előírás arra van, ha a ködlámpa is/a féloldali.
2021. márc. 21. 11:25
 17/18 A kérdező kommentje:
#15 ‒válasz2‒ ha már sarkítgatsz, akkor lehet a kérdést is szó szerint értelmezni ;) nem az volt a kérdés, hogy az előírást betartják-e (igen, Ty Mr Obvious), hanem hogy erre is van-e előírás.
2021. márc. 21. 11:26
 18/18 anonim ***** válasza:

Na azért ne húzd fel magad. Én linkeltem a köhém rendeletet, szóval nem most tévedtem ide, csak a 14-es kommented volt viccesen rácsodálkozó.

De ha ilyen mimóza vagy, akkor bocs, nem akartam viccelődni.

2021. márc. 21. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!