Szerintetek mi lenne ebben az esetben a legjobb?
Nos, már több mint 2 éve egy nagyon szerencsétlen dolog történt a családban:
A most 14 éves Toyota Corolla Verso 2.0 dízel autónkkal kb. 160 000 km után egyszer csak hirtelen több gond jelentkezett: tönkrementek az injektorok és a porlasztócsúcs, a motor vezérműszíja meggyengült, folyt belőle az olaj, többször lefulladt a motor, stb.
Az autószerelő szerint a gond az volt, hogy 12 éven át szinte csak városban használtuk, nagyritkán hosszabb úton is! Pedig amikor megvettük, senki sem mondta, hogy a dízeleknek rossz a városi használat!
A legrosszabb csak ekkor jött: nem volt (és most sincs) pénzünk új kocsira, ezért a nagyszüleimék 22 éves Daewoo Lanos kocsijára kényszerültünk, hogy mostantól azzal járjunk, a Toyotát pedig attól kezdve csak hosszú távon fogjuk használni! Egyedül nekem nem tetszett az ötlet, mivel undorodom attól a kocsitól, ráadásul azzal is vannak kisebb gondok, mivel azelőtt 5 éve nem volt belehajtva egy árva kilométer sem! A komfortja egyenlő a nullával: a Toyotában érintőképernyő, digitklíma, tempomat, tolatókamera, minden megvolt! A Lanosban meg még nincs se manuális klíma, se ABS, de még hátsó ablaktörlő sem! Egyszerűen utálom! Félek mindig, amikor suliba, meg ha valamilyen hivatalos megbeszélésre megyünk, hogy kiszúrnak, azt mondván: nézd, biztos szegény család lehet! Tudom-tudom 16 évesen nem kéne ezzel foglalkoznom, de nem szeretnék emiatt szégyenkezni!
Bevallom ezen a ponton rögtön elkezdtem azon agyalni, hogy el kéne adni a Toyotát 1-2 millióért, és venni belőle egy második generációs Toyota Prius-t, mivel az már az egész családnak tetszene, ráadásul takarékos is!
Szerintetek el kéne adni a Toyotát, csakmert hosszú távra kiváló, de városban használva 1-2 éven belül tönkremenne! Szép tiszta kívül-belül, 7 személyes és modern; szerintem megérné eladni, de a család nagyon ellenkezik! Ti hogy gondoljátok?
Ui: Imádom a Toyotákat, de utálom Daewoo-t!
Én dízelt használok mindenhol. Audi A6 1994 (első széria)
Ha valaki értelmesen tud használni egy dízel autót lehet azzal menni városba napi használattal is, de én rendszeresen járok vele akár az ország másik felére is. Ha megyek kb 100 km-t városba finoman akkor mikor kimegyek országútra és megpadlózom úgy kormol hogy hihetetlen (lerakódik a sok szenny) de egyébként ha nem 1500 forudlatnál váltanátok el nem lenne vele semmi baj városba sem. Néha 3-4 ezerig is el kell forgatni.
Mondjuk én általába kikormolom mikor megyünk fel pestre 200 tempomaton :D
Azért vettünk még anno 14 éve dízelt, mert kisebb volt a fogyasztása, nagyobb volt a teljesítménye, mint a benzines változatnak! Akkoriban jobban megérte dízelt venni! A Toyota kereskedésben apám szerint senki sem mondta (és mi sem tudtuk), hogy a dízel városban nem jó! Tényleg nagy melléfogás volt, és úgy látszik, hogy Ti is így gondoljátok! A szüleim is nagyon megbánták, de nem akarnak használtautót venni a Toyota helyett, mert félnek tőle, hogy azzal még több gond lesz! Pedig sokak szerint ez lenne a legjobb, különösen úgy, hogy a Lanosnak meg baj van a kuplungjával!
Na mindegy, azért köszi a válaszokat! :)
Egyik autó sem jó városban, 1-2 km-re járkálásra (kivéve a hibrid/elektromos). A dieselnél csak azért jobb erre egy egyszerű benzines, mert olcsóbb javítani.
Neked 16 évesen nem kell szégyenkezned, a szüleid anyagi helyzete miatt. Aki szerint a 20 éves daewoo ciki, aszerint a 14 éves toyota is ciki lenne.
El kell adni és venni egy olyan autót, ami jobban passzol az utazási szokásaitokhoz. Mert annak semmi értelme, hogy egy évben pár alkalommal használjátok, egyébként meg csak áll és nyeli a pénzt.
Hát, nem tudom, én napi szinten látok lanosokat, egyáltalán nem kirívó, legalábbis Magyarországon nem.
De aki az alapján ítél meg, hogy a szüleidnek milyen autója van, attól egyébként sem számíthatsz sok jóra.
Ez a "dízelt a városban nem jó használni" elmélet, tökéletesen ellentmond a taxisok, a szgk. oktatók, a kimondottan csak városon belüli kisebb szolgáltatók, fuvarozók, stb. gondolkodásának.
Ezek az emberek mind azt mondják:
"csak dízelt érdemes".
Erre mit válaszolna a szerelőd?
Ennél a kategóriánál csak a városi dízel kisautó a rosszabb - szintén nem látom értelmét. A dízel motor - főleg ilyenkor télen - meg aztán a rövid utakon még csak be sem melegszik - szóval tényleg nem nagyon a városba lett(ek) kitalálva ezek.
Használt autónál pedig mindig meglesz a rizikó, akár ha Priust vennétek. De egy jól átnézett példány akár még jó is lehet.
Toyota vonalon én maradnék a benzinesek között, legyen az akár egy E12-es Corolla, netán egy hasonló, de benzines Verso (illetve nem tudom miért vettek ilyet a szüleid anno, úgy értem pl valaha is ültetek benne 7-en, vagy mi motiválta eme kis egyterű vásárlását - illetve szükségetek van-e ilyenre egyáltalán még most is?), de A T22-es, netán T25-ös Avensisek is elérhető közelségben vannak. Szigorúan benzinesek természetesen. Az 1.8-as motor már kellőképpen tudja vinni, és a kiállása még a mai világban sem olyan lenézett - elég megnézni hányat hoznak be belőlük külföldről a megbízhatóságuk miatt - és mennyi ilyen friss N, P és R-es rendszámos van belőlük. Figyelni kell rá, mert ették az olajat, de volt rájuk visszahívás - illetve 2-300e Ft-ból megvan a komplett szakszerű gyűrűzés is, ami meg akár alku pozíció is lehet egy példánynál, ami zabálja az olajat.
Toyota kereskedések használt autóit kellene megnézni elsősorban, azok adnak rá valamiféle szavatosságot is - és talán a Versot is beszámítanák (persze nem piaci áron, de nem is biztos, hogy magánszemélyként olyan könnyű lenne mostanában eladni egy dízelt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!