Motoros rutinvizsgan, a hatso megforduloban, 2. kor 8 asnal lehet jatszani a kuplungal 1 esben fordulas kozben? vagy alapjarattal kell csinalni es tilos ott a kuplung jatek?
Lehet játszani a kuplunggal, de legtöbbször csak magadnak nehezíted vele a dolgot. Nekem második motoros jogsimnál (A) SV650 volt a vizsgamotor, amikor rutinpályát gyakoroltam, első pár alkalommal én is kuplunggal próbáltam megoldani, mert nem igazán fordul a kormány (az akkori 650-es túraenduromhoz képest). Végül kipróbáltam alapjáraton pici hátsó fékkel lenyomom a kanyar belseje felé a motort és sokkal könnyebb lett úgy.
Motortól függően pl. kuplung fogási pontja is picit meg tud változni egyenes vs. eltekert kormánynál, úgyhogy ezért sem érdemes játszani a kuplunggal.
Amit esetleg tudsz még csinálni, amit fentebb írtam, hogy letolod a motort, nyújtott karral, miközben kiülsz a túloldalra picit, külső lábtartóra terhelsz, feneked is a nyereg (kanyarívhez képesti) külső felére teszed picit. Így a motort lejjebb tudod dönteni, miközben a közös tömegközéppont nem változik, azaz kisebb kerületű kerékíven fog menni a motor, azaz automatikusan szűkebb lesz az ív, amin megfordul (fizika).
Valahogy így, csak nem kell ennyire túlozni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!