Mennyi az a relatív összeg, amit nem sajnálsz egy autó vételárára költeni?
Igen, ismerem az okosok álláspontját, miszerint még egy Dacia Loganhez is minimum havi bruttó 1 milliós jövedelem kell.
De én most mindenkinek a saját véleményére vagyok kíváncsi.
Nekem az autó egy kicsit több mint egy transzportálásra alkalmas eszköz, azaz mint egy buszbérlet. Nem is cserélgetem őket pár évente. A mostanit újonnan vettem és 10-12 éves koráig szeretném megtartani. Így 2-3 évnyi megtakarításom (úgy hogy mellette nem szenvedek semmiben hiányt) az, amiért nem sajnálok autót venni. Az a pár év hamar elszáll és nem ez az összeg fog hiányozni ahhoz, hogy a Rózsadombon vegyek villát.
Ti hogy vagytok ezzel?
(Remélem jönnek értelmes válaszok is...)
Én azt a javaslatot veszem alapnak, hogy 6 havi jövedelemnél nem érdemes többért autót venni.
Ebből kiindulva szoktam még kicsit nyújtózkodni, mert az átlagnál jobban keresek és így arányaiban kevesebbet visznek el a szokásos kiadások (kaja, lakhatás, rezsi), szóval olyan 9-10 havi jövedelmem az, amit maximum elköltenék autóra, legutóbb is így tettem.
Aktuális a kérdés, mert most tervezem lecserélni az autómat.
Az újonnan, szalonból vett autótól én messze vagyok. Nem tudnék, de megmondom őszintén nem is akarnék ennyit rákölteni.
Jelenlegi autóm: Mazda 323, melyet 14 éves korában vettem. Azóta eltelt hét és fél év. Most vagyok vele úgy, hogy kezd idegesíteni, hogy egyre gyakrabban valami rendellenességet hallok/érzek, és keresni kell az okát. Nem is a javítás ténye zavar, nem is a ráköltött összeg, hanem az, hogy mindig van valami, ráadásul sokszor csak találgatni lehet, hogy mi lehet a baj.
Szóval ehelyett szeretnék egy megbízható másikat, amelyik komfortos körülmények között elvisz 100-200 km-re, de városban is jól használható legyen. És persze lehessen bele pakolni, mert családi autó lesz. Az autót 6-8-10 évig tervezném használni, szóval amíg nem jönnek megint túl gyakran a rejtélyes hibák. Én nem a fizetésemhez viszonyítok, hanem ahhoz, hogy mennyiért lehet ilyen autót venni.
Jelenlegi elképzelésem: japán vagy dél-koreai 10-16 éves benzines, szívómotoros autók. Ezek 1-1,8 millió körül vannak. Mondjuk egy Toyota Corolla, egy Honda Civic vagy egy Hyundai I30. A minőséget szívesen megfizetem (amennyire lehetőségeim engedik), viszont az autó nálam kizárólag használati tárgy, nem státuszszimbólum.
Ez attól függ, kinek mit jelent az autó, ahogyan te is leírtad.
Valaki szarik az egészbe, közlekedni kell. Annak tényleg nem kell jó / erős / drága / menő kocsi.
Én is szeretem az autót, amikor vettem, nem a praktikum, meg a fogyasztás volt az elsődleges szempont.
~11 havi fizetésembe került.
Én kb 10 havi megtakarításból vettem, ami kb. 6 havi fizetésünk volt akkor kettőnknek.
Új volt, legalább 10 éves koráig tervezem használni, remélem nem törik rommá addig.
Ezek a kocsik elég jól tartják az árukat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!