Cserélnél egy 6 éves 4 mm profilmélységű téligumit az alábbi használat mellett ?
Nemrég egy használtan vett autómhoz kaptam téli gumi szettet is, felnivel együtt, ami kb. 2013 végi gyártás, Semperit Alpine proven 2-es. A profilmélységet lemértem 4 mm megvan, néhol az 5 is becsúszik. Olajcserére vittem az autót és javasolták, hogy ezt már ne centíroztassam ki, mert 50%-osak és hogy ez már nem biztos hogy jó ötlet. Én pedig azzal védekeztem, hogy városon belül használom csak, nem autó pályázom és főútra sem tévedek télen, illetve most nincs kedvem kiadni legalább 100 ezret.
Kicsit utána néztem az adatoknak, és a téli gumiknál (vizes környezetben), ahogy látom igazából 90 km/h sebesség felett van jelentős féktáv különbség, az alatt a gyári 8-hoz képest nincs nagyobb eltérés méterben mérve. Igazából ezzel nyugtatom magam, hogy ezt a szezon kihúzom ezzel, városon belül úgysincs nagy száguldozás, illetve hát óvatosan vezetek, ha vizes az út és 7 fok alatt vagyunk, de szerintem a 4 mm elég kell, hogy legyen ilyen környezetben.
Az a baj, hogy veszel 50-ért 3 éveset, az pont 3 évvel kevesebb ideig lesz jó, mintha vennél egy újat. Ergo éves szinten nem leszel előrébb.
Ellenben hidd el nekem, hogy darabja 20-ért simán kapsz új gumit ami jobb mint a használt conti.
Én simán megvenném ezt. Hidd el jobban jársz vele, mint egy használttal. Megbízható bolt, ismerősöknek is max 1-2 hónapos gyártású gumit küldtek mindig. Egyébként egy friss gumi jobban is tapad, mint egy pár éves használt.
"A" kategóriás gumival el lehet kóborolni 8 éves koráig, a Semperit "B" kategóriás, ezzel inkább csak 6 évet. Ez meg már 7 éves, ha nagyon forgalmas helyen járkálsz vele akkor inkább cseréld le, kisvárosban meg fusd le vele ezt a telet és utána dobd ki.
De ha városozol akkor én inkább 4S-t néznék, aztán nem kell vele szarakodni évekig. A normális gyártóké teljesen jó, simán kivált egy nyári és téli szettet, ezek már nem olyanok, mint a Zsigulis korszak szemetei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!