Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kinek van elsőbbsége?

Kinek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés
Ha egy háromsávos úton a két szélső sávból egyszerre akarnak átsorolni a középsőbe, kinek van elsőbbsége? Mind a kettő logikusnak tűnik

2020. okt. 6. 20:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
9%
Erősebb kutyának.
2020. okt. 6. 20:56
 2/15 anonim ***** válasza:
69%
jobbkéz szabály
2020. okt. 6. 20:58
 3/15 anonim ***** válasza:
40%
Elméletileg jobbkéz szabály, gyakorlatban ilyen nemigen fog történni.
2020. okt. 6. 21:15
 4/15 anonim ***** válasza:
17%
ha nem viszi el egyik sem a balhét,akkor rendőrt hívnak és a helyszínelő a nyomokból próbálja meg kitaláni, hogy melyik kezdte meg előbb,vagy volt esetleg a sávban már. Itt nincs jobbkézszabály. Ez nem leszűkül az út. Ez szimplán sávváltás.
2020. okt. 6. 21:25
 5/15 anonim ***** válasza:
17%

Nekem úgy tanították, aki "belül" van annak van elsőbbsége, ugyanazon logika mentén, mint pl. a gyorsító sávban besorolásnál vagy a 2 sávos körforgalomnál.

Jobbkéz szabály csak kereszeződésben van.

2020. okt. 6. 21:44
 6/15 anonim ***** válasza:
24%
Egyiknek sincs elsőbbsége. Baleset esetén osztott felelősség lesz.
2020. okt. 6. 21:52
 7/15 anonim ***** válasza:
25%
Nekem is az rémlik, hogy sávváltás szabályai vonatkoznak rá ott meg azt kell nézni, hogy van-e ott valaki. Szerintem is osztott felelősség lesz, mert mindkettőnek látnia kellett volna a másikat.
2020. okt. 6. 22:04
 8/15 anonim ***** válasza:
29%

A bal sofőr nem fogja észlelni a jobbról behúzódót, mert pont holttérben van a számára, hacsak jobbra el nem néz még egyszer húzódás közben.

A jobb sofőr viszont rögtön észlelni fogja, hogy a bal oldaláról közeledik valaki, ezért ösztönösen odanéz és cselekszik.

2020. okt. 6. 23:05
 9/15 anonim ***** válasza:
67%
A jobbkéz szabály érvényesül. Ugyanúgy, mint amikor útszűkület van és az út középére kell besorolni jobbról is, balról is. Annak van elsőbbsége, aki jobbról akar besorolni. De ezt már egyszer kérdezted, néhány nappal ez előtt. Akkor is ez volt a válasz, meg ezután is az lesz.
2020. okt. 7. 06:27
 10/15 anonim ***** válasza:
15%

Van egy ilyen szabály, szerintem sokan erre hivatkoznak:

"(7) Ahol valamelyik forgalmi sáv megszűnik, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik terelővonal átlépése nélkül haladhat tovább. Ha a forgalmi sávok útburkolati jellel jelölve nincsenek, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik irányváltoztatás nélkül tud továbbhaladni; ha pedig mindkét jármű csak irányváltoztatással tud továbbhaladni, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik addig a jobbra eső forgalmi sávban haladt."

Nekem ezzel az a bajom, hogy a kérdező esetében nem feltétlenül szűnik meg a sáv.

2020. okt. 7. 07:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!