Milyen motorral lenne érdemes vennem?
Használt autót szeretnék venni, legfeljebb 5 éveset. Elég régóta nézegetem, és azt vettem észre, hogy egyező modell / évjárat esetén még akkor is olcsóbb a dízeles változat, ha ugyanannyit futott, mint a benzines.
Én főként fővárosban közlekedem, naponta átlagosan 20-30 km-t teszek meg, havonta pedig egy 400 km-es távot autópályán. Érdemes ilyen szokások mellett dízelt vennem, ha számításba vesszük azt, hogy csak a benzin - dízel különbözeten megspórolok az autó árán 3-400 ezer forintot?
Én eddig benzines autót vezettem, igaz a dízelekre, hogy:
1) zavaróan hangosabb
2) nem olyan élmény vezetni (értsd. nem pörög úgy a motor, nem húz annyira, nem sportos)
3) többet kell foglalkozni vele
4) gyakrabban meghibásodik
5) lényegesen drágább (legalább 1,5x) az alkatrész és a szerviz
Előre is köszönöm a válaszokat!
1) Nem igaz. '11-es 2 literes turbó dízelem van, Volvo. Menet közben sokszor nem hallom egyáltalán a motort.
2. Nem igaz. Előtte 1.6-os benzines autóm volt. Papírom 120 lóerővel, 1,2 tonnával. Mostani 150 ló, 1,6 tonna. Mégis ezt érzem jóval erősebbnek. A dízel kis fordulaton leadja már a nyomatékot, így erősebbnek érződik.
3. Nem igaz. Ugyanúgy évente egyszer viszem szervizbe.
4. Nem igaz.
5. Nem lehet általánosítani. Főleg a szervizköltségen, mert még típuson belül sem mindegy, hogy melyik motorral veszed (valamelyiket könnyebb szerelni).
Hátránya a DPF eltömődése. A napi 20-30 kilométer nem elég arra, hogy beinduljon a regenerálódás. De a havi 1 autópályázás szerintem elég lesz neki erre.
Érdemes beszerezni egy OBDII olvasót, mert azzal tudod mérni, hogy milyen állapotban vana DPF.
Még egy dolog; érdemes utánanézni a kiválasztott motortípusnak. Keres fel egy márkaspecifikus fórumot és ott kérj segítséget. Pl. Volvo esetén a D2 jelölésű motorokat érdemes kerülni, míg D3, D4 kifejezetten ajánlottak.
Én maradnék a benzinesnél, abból is régi vágású, szívó motornál.
Csendesebb, tisztább, kulturáltabb. Szmogriadó esetén is kevésbé problémás, télen könnyebben bemelegszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!