Tényleg a rendőr kedvétől függ, hogy mennyire büntet meg ha nincs nálam a jogsi?
Ma történt, hogy tilosban álltam, jött a rendőr és igazoltatott. Ekkor vettem észre hogy nincs nálam a jogsim, csak a személyim. Kérdeztem hogy ez alapján meg tudják-e nézni a jogsimat, mondja igen. Így is lett, látja hogy érvényes is, persze a jogszabály szerint nálam kell legyen. Itt van az első bökkenő, van ennek valami értelme azon kívül, hogy fizetni kell a jogosítvány kiállításáért? Vegyék fel elektronikusan és a személyi mindenre elég.
Aláírtam a csekket 10 ezerről, majd mondja hogy mihamarabb menjek a jogsimért, mert ha megállítanak megint akkor 5-50 ezerig büntethetnek mert nincs nálam. Kérdeztem, hogy mitől függ a büntetés mértéke, hisz nem hiányozhat többféleképp a jogsi, vagy van vagy nincs. Erre azt válaszolta, hogy "ha olyan a kedve a rendőrnek, akkor 50-et is adhat". :DDDDDD
Leszögezem itt semmi gondom nem volt a rendőrrel, illedelmesen elnézést kértem és kérdeztem mi a teendő, nem is őt kifogásolom a kérdésekben, hanem a jogszabályok értelmetlenségét és értelmezhetetlenségét. Ilyen nem lenne szabad megengedni, hogy valaki pofára adhat büntetést, legyen leírva hogy mennyi konkrétan és kész, ez nem egy bonyolult szabályszegés.
Van mérlegelési joga, de gyakorlatilag a trafit nem számítva ez akkor is lehetséges, amikor nem. Ahol nem ő dönti el a bírás mértékét, ott megteheti azt, hogy nem láttam, itt sem voltam, meg sem születtem, menjen a fenébe.
A helyszíni bírság 5–50 forint között lehet. Biztosan számít a kedve is, de az sem mellékes, milyen egyéb tényezőket tud figyelembe venni. Esetedben szerintem a tiltott helyen várakozás is emelte az összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!