Ha egy elsőkerekes autónál menet közben satuféknél blokkolnak és csúsznak az aszfalton az első kerekek, akkor a motor azonnal leáll, ha sebességben van a váltó és nem nyomom ki a kuplungot?
Tudom, hülye kérdés, de ebbe még soha nem gondoltam így bele. 🙂
Ugye az erőátvitel révén kapcsolat van az első kerekek és a motor között, ha valamelyik fokozatban van a váltó. Ha a satuzás következtében az első kerekek nem gurulnak, akkor a kapcsolatnak köszönhetően a motor is leáll, mert nem tudja forgatni a kerekeket?
Bocsi a fárasztó kérdésért és köszi a válaszokat!🙂
Igen, lefullad. Teljesen logikus; ha a hajtáslánc leáll, akkor egyik komponense sem marad mozgásban. De amint felengeded (és még mozgásban vagy), azonnal újraindul, mintha betolnák a kocsit.
Egyébként nehéz elképzelni olyan helyzetet, hogy valaki ráugrik a fékre, de a kuplungot nem nyomja be. Reflexből mindkettőt szokták nyomni.
Köszi a válaszokat!
Őszinte leszek: a kérdésemet kicsit ilyen válaszmegerősítő jelleggel is tettem fel, mert ahogy a 4-es írta, nekem is az tűnik logikusnak /az ellenkezőjét el sem tudom képzelni/, csak ebbe így valahogy nem gondoltam soha bele.
Ha pedig felengedem a féket és újra gurul a hajtott kerék, az pedig tényleg egy kocsibetolással egyenlő! Nekem is ez a logikus...
Na meg ha lejtőn parkolok és nem a kéziféket húzom be, hanem csak sebességbe teszem, akkor a kocsi nem gurul el, mert a nem forgó motor fogja a hajtott kerekeket, amik így szintén nem forognak.
1. és a 3. hülyeséget ír.
Lehet még autót se láttak.
Én élőben tapasztaltam ezt, a reggeli pára rá volt fagyva az úttestre és egy kisebb fékezésnél blokkoltak a kerekek. Megijedtem, de arra emlékszem, hogy kigyulladt az alacsony olajnyomás és töltés lámpa, tehát leállt a motor, majd amint elengedtem a féket, a lendülettől újraindult.
Egyébként teljesen logikus, hogyha a kerék megállt, akkor a motor sem foroghat. (Ha sebességben van a váltó)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!