Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorfék tehet kárt az autóban?

Motorfék tehet kárt az autóban?

Figyelt kérdés
Például megyek 110-el 5.fokozatban és vissza váltok 4.fokozatba. Ilyenkor természetesen ha nem adok gázt akkor erősen megfogja az autót a motorfék kicsir vissza lassul és felpörög a motor mondjuk 3000-es fordulatról 5000-re. Ezzel okozok én bármi féle kárt az autónak?

2020. aug. 24. 13:49
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:

nem

a motorfék max akkor nem tesz jót ha ész nélkül váltazs vissza

Amugy hasznos is a motorfék, mert segít lassúlni, nem kopik a fék és a hajtás is foylamatosan megmarad

2020. aug. 24. 13:51
 2/26 anonim ***** válasza:
95%
Okozhat kárt, ha a leírtak szerint alkalmazod.
2020. aug. 24. 13:59
 3/26 anonim ***** válasza:
82%
Hát ilyen hülyeséget ne csinálj, mert így okozhat kárt. Komolyan mondom, elszomorító, hogy embereknek mennyire fogalmuk sincs az autókról. Maga a motorfék természetesen nem okoz kárt (hogy okozna amúgy?), nagyon hasznos, ahogy írták is feljebb, hogy kíméled a féket és hajtásban maradsz. Ugyanakkor ilyen baromságot ne csinálj, hogy csak emiatt visszacsapod 4.-be vagy 3.-ba 110-nél. Vagy ha már igen, akkor adj gázfröccsöt, hogy a fordulat alapból magasan legyen, amikor felengeded a kuplungot. De még egyszer mondom: így nem fékezünk!
2020. aug. 24. 14:10
 4/26 A kérdező kommentje:
Pontosítva, úgy képzeljétek el mintha versenypályán hosszú egyenesből egy lassú kanyarhoz érkeznék és vissza kell váltogatni, de nem tudok gázfröccsöt adni a lábammal mert távol van a féktől a gáz pedál. Ez által elég erősen kell motorféket "alkalmaznom".
2020. aug. 24. 14:12
 5/26 anonim ***** válasza:
69%

#4: nem tudom ezt elképzelni, közúton sehol nincs olyan helyzet, ami hasonlít versenypályára.

Ha azt veszed észre, hogy leváltásnál a kuplung felengedésekor a fordulatszám megnő, akkor rosszul csináltad és károsodhat az autó több ponton is. A fordulatszámot mindig hozzá kell igazítani a kiválasztott sebességhez még mielőtt felengeded a kuplungot.

2020. aug. 24. 14:19
 6/26 A kérdező kommentje:
Értem, tehát akkor káros volt amit csináltam. Hogyan tudnám hozzá igazítani a fordulatszámot? Egyik lábam a féken másik a kuplungon. A fék és a gáz pedál rohadt messze van egymástól tehát nem tudok rá pöckölni a gázra sehogy.
2020. aug. 24. 14:23
 7/26 anonim ***** válasza:
55%

Ha nem egyeztetsz fordulatot, hanem csak 5-ösből 3-asba visszaváltasz és leugrasz a kuplungról hirtelen, nagy tehert kap egy pillanatra egy csomó alkatrész a váltóban is, hajtásban is. Ilyenkor eltörhet valami. Azaz ha így valt valaki, az nem szerencsés, főleg ha gyakran csinálja.

Ha fordulatot nem egyeztetsz, viszont legalább óvatosan engeded fel a kuplungot, akkor csak jelentősebb kopásnak teszed ki a tárcsákat, illetve kiesnek a szemeid a lassulástól, de nem a világ vége.

2020. aug. 24. 14:31
 8/26 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:

Nem értem a problémát a kérdező és a válaszadók között sem.

Egyrészt, a visszaváltástól semmi baja nem lesz a kocsinak. Csak nyilván ilyenkor sem leugrassz a kuplungról, hanem egy kicsit csúsztatod. Mégis hogy a fenébe előznénk visszaváltás nélkül?

Másrészt a te problémádat sem értem. Mész százzal, jön egy kanyar, amit 60-al lehet bevenni. Ekkor két választásod van: vagy más jóval korábban visszateszed négyesbe és a motorfékkel fékezel, vagy hagyod ötösben, fékezel a kanyarban, utána pedig visszaváltasz vagy hagyod ötösben felgyorsulni.

Minek kéne visszaváltáskor gázfröccsöt adni?

2020. aug. 24. 14:36
 9/26 anonim ***** válasza:

Ja és közúton ne úgy vezess, hogy sarokkal kelljen fordulatot egyeztetned fékezés közben. Hanem higgadtan, megfontoltan, defenzíven.

Versenypályán hasznos, közúton csak fokozod a baleset veszélyét, ha elbaltáznál valamit, kanyarbemeneti-sebességet mondjuk.

Videón így néz ki, ha valaki fékezés közben akar fordulatot egyeztetni.

[link]

2020. aug. 24. 14:36
 10/26 anonim ***** válasza:
Mi az hogy rohadt messze vannak egymástól, max 10 centire.
2020. aug. 24. 14:37
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!