Lehet valami baja az autónak ha fagyálló kerül az olajba?
Semmi mentséged nincs. Ha autót vezetsz, ezeket ugyanúgy tudnod KELL, senkit nem érdekel, hogy nő vagy. Vagy ennyi erővel neked párhuzamosan parkolni sem kéne tudnod, elvégre az a nőknek általában nehezebben megy? 🤷♀️
Az autószerelő szintjétől ez meg továbbra is olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.
És igen, ha te tetted tönkre a motort, neked kell kifizetni. És komolyan nem az a nagyobbik baj, hogy hibáztál, hanem hogy még neked áll feljebb és ráadásul szánalmas “indokokkal” próbálsz kibújni a felelősség alól.
Fagyálló alatt az ablakmosó-folyadékot, vagy a hűtőfolyadékot mondod? Mondjuk tök mindegy, mert mindkettőt illene ismerned, ha vezetsz, tök mindegy, hogy mi a nemed és a korod. Utóbbi esetben viszont felmerül pár kérdés: eleve miért kellett beleönteni, amikor üzemszerűen az nem fogy; a céges autót csak te használod-e; a céges autót saját használatra is igénybe veheted-e; a céges autót miért te tartod karban, és hasonlók. Optimális esetben nincs a szerződésedben az autó javítása és többnyire inkább kirúgással vagy fegyelmivel honorálják az ilyen benézéseket, mint kártérítéssel. Kivéve, ha magyar KKV-ről van szó. Ők azt csinálnak, amit akarnak, személyesen tapasztaltam...
Arra a kérdésre pedig, hogy lehet-e baja. Nem autószerelő vagyok, de volt hengerfejes az autóm (aminek ugye pont az a jele, hogy összefolyik az olaj és a fagyálló), úgyhogy anno részletesen utánaolvastam a témának. Egyrészt ahogy mindenki elmondta, jókora kopás érte a motort, az szinte 100%. Ami még megtörténhetett volna, az az, hogy kinyomja a szimmeringeket a motorban a megnövekedett "olajszint", vagy hogy a hengerbe bejutó víz miatt a dugattyúk eltörnek, bár annyi víz az olajfuratokon át nem életszerű, hogy bejusson. Ha ezek a problémák nem jöttek elő -márpedig nem jöttek elő-, akkor megúszta az autó "csak" orbitális motorkopással. Azt tulajdonképpen nem fogja tudni behajtani rajtad a főnök, de ha mondjuk elkezdi zabálni az olajat a szénné kopott motor, akkor a generálozás költségeit ilyen-olyan módon, ha nagyon akarja, megpróbálhatja behajtani rajtad.
Most már hót mindegy, de legközelebb inkább kérdezz meg valakit, vagy csak olvasd el az autó kézikönyvét, ha bizonytalan vagy, mert ennél sokkal nagyobb kárt is okozhattál volna sajnos. Vagyis inkább szerencsére csak ennyi történt. Azt meg nem is tudtam, hogy a Škoda ilyen jó autó, hogy vígan eldöcög vízzel az olajban tízezer kilométeren át.
Na először is, ha te nem tudod ezt a baromi nehéz feladatot megoldani, akkor közlöd, hogy nem vállalod el. Nincs benne a szerződésedben, nem vagy kötelezhető rá.
Ellenben ha vállaltad és elbsztad, az nagyon is a TE hibád, aranyom.
Annak meg örüljél, hogy a főnököd ezek szerint sejtette, hogy mekkora egy hp vagy és még segíteni is próbált, de neked így se sikerült, és ezek után még neked van ekkora pofád.
Vegyél inkább vissza, mert még netán kapun kívül találod magad a munkahelyeden. Amit teljesen megérdemelnél.
@15
#13 vagyok. Férfi vagyok és egyébként egyet is értek veled. Az említett merőleges parkolás nekem sem megy, főleg nem hátrafelé. A seggét pedig én sem érzem az autónak, és amikor a tükörben azt látom, hogy "mindjárt csatt", akkor többnyire kiderül, hogy még bő másfél, ha nem két méter van mögöttem. Itt inkább az volt a gond, hogy a kérdező tudta, hogy fingja nincs a témáról, de ahelyett, hogy megkérdezett volna valakit, "úgyse az enyém az autó" elven az első kósza tartályba belerittyentette a folyadékot - amiről azóta se derült ki számomra, hogy az ablakmosó volt-e, vagy hűtőfolyadék. Az tényleg gyenge kifogás viszont, hogy "nő vagyok". Jó, oké, de ha én meg felgyújtom a házat főzés közben és megölök vele X embert, akkor se a tűzoltóság, se a rendőrség nem fogadja el azt indokként, hogy "férfi vagyok".
Gondolom a főnököd feltételezte, hogy tudod, mivel van jogsid. KRESZ-tananyag. Vizsgáztál belőle elméletben, és gyakorlatban is pehet kérdés a forgalmi vizsgán.
És kérdésre válaszolva: igen, lehet. 10 ezer km-t mentél úgy, hogy nem volt megfelelő a motor kenése, hűtése se volt optimális. Nem tett jót neki.
Ha esetleg megdöglik a motor és ki kell fizetned a főnököd szerint, érdemes egy ügyvédet keresned, szerintem jó esélyekkel indulnál. Sok sikert!
Figyu, hülyeséget csináltál, de ez rohadtul nem a te dolgod lett volna és jó nagy barom főnök az olyan, aki rábízza ezt az alkalmazottra, főleg ha nem ismeri az autókat meg az adott típust.
Neked egy dolgot javaslok: ha valaha felvetődne, hogy fizetned kéne, akkor nekiállsz szépen játszani az amnéziást. Tagadj mindent. Mondd azt, hogy nem volt ilyen, de ha mégis öntöttél volna bele fagyállót, akkor azt oda öntötted volna, ahová kell.
Bizonyítsa ő, hogy hová öntötted. Nyilván nem tudná, innentől pedig azt csinál amit akar. Mondjuk ez esetben számíts arra, hogy kipenderít.
Nem kell aggódnod, én a helyedben biztos lennék benne, hogy rád hárítja.
" hogy nyissam fel a motorháztetőt, és lesz egy tartály aminek csavaros kupakja van, oda öntsem."
Hogy lehet összekeverni egy tartályt a motorral? Az olajbeöntő a hengerfejen van, és nem tartály kinézetű.
Az meg hogy nem vagy szerelő, semmit nem jelent.
Képzeld el fordítva. Szólsz egy pasinak, hogy töltse fel a tünci-bünci kis mosdódban a folyékonyszappan-adagolót. Ő feltölti valamivel, ami színes is volt, sűrűn is folyt, biztos folyékony szappan. Aztán amikor a WC-vízklőoldó, amit beleöntött, lemarja a bőrödet, csak vonogatná a vállát, hogy bocs, nem értek hozzá.
Nem az a bicskanyitogatóan felháborító, hogy összekeverted, hanem az hogy még neked áll feljebb. Az ilyen buta liba alá kár a cégautó, járj tömegközlekedéssel!
Emiatt szerintem jogilag nem tudná kirúgni, ez inkább ilyen bosszú-kirúgásnak tűnne. Nem vagyok jogász, de szerintem olyanért elég szép pert lehet a nyakába akasztani. Ha intelligens a főnök, nem ilyen legalja módszert alkalmazna. Ez persze mind-mind elméleti, hiszen még azt sem lehet fixre tudni, hogy a motor túléli-e.
Illetve az sem megoldás, hogy tagad mindent, abból csak rosszul tud kijönni. Ezért írtam, ha netán idáig fajulna a dolog, fogadjon szakértőt, egy ügyvédet, aki ehhez ért. Szerintem jó esélyei volnának. Persze vannak módszerek, amivel a főnök el tudja lehetetleníteni az életet legális módon a munkahelyen, ha az a célja, hogy távozzon ez a leány. Persze ez sem a legintelligensebb megoldás. Ez továbbra is mind elméleti sík.
17es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!