Mekkora nyomaték számít kevésnek, átlagosnak és nagynak egy utcai benzines autónál?
Ha tudod használni a sebességváltót, akkor rájössz, hogy nem a nyomaték számít, hanem a teljesítmény.
Egyébként meg nézz körbe a neten, a szerinted átlagos autóknak mekkora a névleges nyomatéka
Attól függ, hogy szívó, vagy turbós motor.
Szívó 4 hengeres átlagos 1.6-os motornál már 150Nm körüli is átlagos. Turbósból 1.4-es 245Nm-es autót tesztvezettem már. Az már kellemes volt. De végül 300Nm-es (200Le) változatot (1.6) választottam. Ezzel már odébb lehet állni. Átlagnál magasabb értéknek mondanám, de még ez is sima utcai, közel nem versenyautó.
Abban igaza van az egyik válaszolónak, hogy egy szívó 150Nm-rel is lehet dinamikusan haladni, csak cserébe pörgetni kell a motort. Egy nyomatékos motor, azonos teljesítmény mellett csak annyit jelent, hogy alacsonyabb fordulaton jön meg az ereje, nem kell annyira pörgetni.
#4 és #5
Egy motor nyomatéka maximális értékben értelmezhető adott legoptimálisabb fordulatszámon, pl. X Nm nyomaték Y ezer fordulaton (ez a legerősebb amit ki tud adni magából), vagyis az teljesen mindegy, hogy hogyan használod a sebváltót, ha a nyers nyomaték a kérdés.
Az meg, hogy alacsonyabb fordulatszámon is jobb a nyomatéka, az megint más kérdés, de egy nyomatékosabb autónak is a maximális nyomatéka lesz nagyobb, ami minden belsőégésű autó esetén magas fordulatszámon jelentkezik akkor is, ha egyébként jó nyomatéka van alacsonyabb fordulatszámon is. Igen, lehet, de magasabb fordulaton még jobb lesz.
...
A kérdésre válaszolva, szerintem ez függ az autó tömegétől is, de 300 Nm-től felfele szerintem már nagynak számít, főleg a magyar autóállományt elnézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!