Érdemes többet fizetni xenon lámpáért?
Tisztább fehér fényt ad és kevesebbet fogyaszt (bár a fogyasztás elhanyagolható a gép többi energiaigényéhez képest), illetve igen, erősebb fényt ad.
Ugyanakkor egy xenonhoz kell gyújtótrafó is és nem mindegyik tud "gyorsvillantani" (ez csak akkor probléma, ha nincs külön fényforrás a reflektornak).
Utólagos LED esetén a hőelvezetés probléma lehet, egy gyárilag LED-es lámpatestben általában "bele van építve" a LED és lényegében az egész lámpatest hőelvezetőként funkcionál. Ez egy kompakt LED "égőnél" nem lesz ilyen jól megoldva, ami probléma lehet egy olyan fényforrás esetén, ami akár órákon át is be lehet kapcsolva.
Amivel nem nagyon lehet mellélőni, az az Osram Nightbreaker, kicsit fehérebb és érezhetően erősebb fényt at, különösebb komplikációk nélkül.
Szerintem megéri a xenon. Ahogy előttem is mondták, fehérebb fényt ad, amivel kicsivel jobb látási viszonyokat teremt sötétben.
De halogénbe nehogy LED-es izzót tegyél, mert a szembe jövők majd emlegetik anyukádat, hogy mennyire vakítja őket.
Ha sokat mész sötétben, városon kívül, akkor biztos nem ezen spórolnék. Bár ma már egyre jobban megy ki a divatból. A legtöbb új autónál már csak led van vagy halogén. Előző autóm kanyarkövető xenonos volt. Imádtam. A mai napig visszasírom. A mostani led-mátrixos. Jó-jó, de több órás vezetés után jobban fárasztja a szemem mint a xenon. Valahogy túl kontrasztos fényt ad. A xenon fénye is erős volt de sokkal diffúzabb.
Szóval ha lehet választani, mindenképp ajánlom a xenont.
Első kérdésem az volna, hogy a led meleg?? Azt hittem hideg fényű és a régi halogénnál nincs forróbb.
Kérdező!
Csak javasolni tudom a xenont. Nem jobb, hanem ég és föld. Utángyártottat vettem kb 10 éve. Akkor hagyományos lámpatestbe tettem, nagyon jó volt, de nem lehetett szabályozni. Hiába volt jó a kivetített fény, olyan erős volt, hogy a többi szórt sugá pl felfele levakította a kamionosokat.
Kidobtam, majd vette egy projektoros lámpatestet. Teszem hozzá, az a vadtag üveg piszkos sok fényt fog vissza, de szinte semmi kóbor sugár nincs, minden fel van használva abban a tartományban amire állítva van.
10 év alatt kb 2 alkalommal cseréltem “izzót”.
Azóta is tökéletesen megy. Mivel a lámpatestbe nem látnak bele, műszakin nem is foglalkoznak vele.
> "Első kérdésem az volna, hogy a led meleg?? Azt hittem hideg fényű és a régi halogénnál nincs forróbb."
Másrétű a probléma. A halogén sokkal több hőt termel, az izzószál benne kb. 2500 fokon izzik, de ugyanakkor az izzó simán elvan ezen a hőmérsékleten.
A LED sokkal kevesebb hőt termel, de kb. 90 fokon kinyírja magát, ezért kell neki folytonos hűtés, különben rövid idő alatt eléri azt a ~90 fokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!