Mekkora sebesség számít akadályozásnak?
Hétfőn délután jöttem haza melóból, mikor utolértem egy buszt. Nem én voltam közvetlen mögötte, hanem kb. 10. voltam a sorban. Ez egy olyan szakaszon történt, ahol végig 90-es sebességkorlátozás van, de elég kanyargós az út ahhoz, hogy ne lehessen előzni (tiltva is van, kivéve egy-két szakaszon). Ezzel alapvetően nem lenne baj, sokszor szoktam buszok mögött haladni ezen a szakaszon, viszont ez most annyival volt más, hogy nagyjából 40 km/h-s átlagsebességgel jöttünk csak. Volt, ahol 30 alá lassult a buszos. Lakott területen kívül, ahol 90-el biztonságosan el lehet jönni. Ennek az útszakasznak a végén mikor elkanyarodtam láttam a kocsisort, legalább fél kilométer hosszú volt már.
Ez a sebesség akadályozásnak számítana már? Én eddig azt gondoltam hogy igen, viszont eljöttünk egy sebességmérő rendőrautó mellett, és ők sem szedték ki a buszost, tehát akkor ez alapján arra következtetek, hogy szerintük is elfogadható volt ez a sebesség.
Másik, hogy ha ilyen lassan szeretne haladni valaki, akkor neki nem kellene elengednie a többieket? Volt ezen a szakaszon 3 buszmegálló is, egyikbe se ment be, mert nem volt fel/le szálló (gondolom).
Illetve még egy kérdésem lenne, hogy ma már nem büntetnek a forgalom akadályozása miatt? Nagyapámmal jöttem aznap este, ő mondta is hogy régen mikor megszerezte a jogosítványát, az első büntetést nem sokra rá emiatt kapta, mert akkor még büntettek azért ha valaki pl. 60 helyett 40-el ment városban.
Azért nem tudom milyen autó lehet az ami nem tud megelőzni egy 40km/h-val közlekedő buszt....
Persze nyílván nem az utolsó autónak kell elkezdenie az előzést hanem a busz mögött lévőnek, de még én is a fostalicska szívódezső lusta autómmal lazán leelőzök egy 40km/h-val közlekedő autóbuszt egy kanyargós úton (pl Vértesben)
Nem az autón múlik, hanem vannak sofőrök akik nem szeretnek kanyargós, beláthatatlan úton, esetleg szembeforgalomnál előzni....
Elég sokfelé jártam már az országban de nem igazán tudok olyan helyet ahol kilómétereken keresztül ne lehetne biztonságosan megelőzni egy buszt akár kanyargós dimbes dombos helyen.
Valóban inkább a sofőr félős :)
Ha lassabban mész, mint a mögötted jövő szeretne az már akadályozás. De önmagában az akadályozás nem tilos, csak az indokolatlan akadályozás.
Az hogy nézed a tájat vagy hogy betartod a menetrendet és ezért mész jelentősen lassabban, az nem valós indok. De ha mondjuk műszaki hiba, egészségügyi okból stb. miatt akadályozol, az teljesen szabályos.
#3: Buszokra az általános sebességkorlátok vonatkoznak, tehát: 50/70/70/80, egyes buszokra engedélyezett autópályán a 100, tehát ezekre 50/70/70/100.
100-nál gyorsabban haladó buszt nem valószínű, hogy láttál, mert a 3,5 t feletti járművekben van tachográf és sebességhatároló. Tehát alapból nem tud gyorsabban menni 100-nál, ha valahogy mégis megbütyköli a sofőr és gyorsabban megy, akkor utána még hetekig megbüntethetik a tachográf alapján.
Köszönöm mindenkinek a választ.
3 éve járok autóval, előtte buszoztam jó sokáig szinte ugyanazon az útvonalon, ahol most járok be melózni. Volt este 5-6 fele egy járat, aminek annak ellenére hogy csak helyközi volt, távolságinál 1-2 perccel kevesebb idő volt megadva menetidőnek. A megállók számát tekintve pedig valahol az átlagos helyközi és a távolsági között volt. Szerettem azzal a járattal jönni, mert azon a sofőrnek rendes sebességet kellett diktálnia hogy beérhessen időben. Ilyen busz volt (a típusát most hirtelen nem találtam meg a neten, csak ezt a képet): [link] Párszor lemértem a telefonos GPS alkalmazásommal, gyakran ment 110-es tempóval is, városon kívül, normál főúton. Egyébként ez a járat még a mai napig megvan, múltkor sikerült is neki utolérnie (csak aztán elváltak az útjaink), akkor óra szerint jöttem 100-al. Tachográf meg sebességhatároló nem tudom hogy van-e benne, szerintem nincs. De a legnagyobb sebességgel nem ilyen buszon utaztam, hanem még egy régi, asszem 260-as Ikarusszal, kb. 8 évvel ezelőtt. Az a járat amivel menni akartam haza nem indult el, nem is állt be busz a megállóhelyre a pályaudvaron. 15 perccel később jött helyette egy pótló, kiszállt a sofőr, hangosan elmondta hogy a kollégája lerobbant, gyorsan mindenki szálljon fel mert neki még oda kell érnie egy másik fuvarhoz. Az amúgy 30-40 perces utat 19 perc alatt tettük meg. A legelső ülésen ültem akkor, ahonnan ráláttam a sebességmérő órára. Azt nem tudom hogy pontosan mért-e, de az egyik nagyobb lejtőnél kicsivel 120 előtt kapcsolta az utolsó sebességfokozatot neki, és onnan még gyorsult a busz. Érzetre biztosan több volt mint a GPS-es 110, tehát lehet jól mért. Ez volt a pozitív csúcs sebességben, amit a kérdés eredeti szövegében leírtam, az meg a negatív.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!