Szakadt kuplung bowdennel el lehet indulni?
Sziasztok! Azt tudom hogy alapból kuplung gázzal indulunk, de mi a helyzet ha elszakad a kuplung bowdenünk útközben?
Olyankor el tudunk indulni csak gázzal? vagy ilyenkor üresbe végig az útszélén 10-el?
Nem tudom elképzelni, hogy ilyenkor mi a helyzet..
Károsodás nélkül nem tudsz elindulni. Ez a két lehetőséged van:
- üresben vagy, jár a motor, elkezded finoman benyomni egyesbe a váltót. Szép lassan elkezd gyorsulni az autó, ha eléggé felgyorsult beugrik egyesbe. (Lényegében a szinkrongyűrűt használod a kuplung helyett)
- leállítod a motort, berakod egyesbe a váltót és ráindítasz. Ha elég kitartóan indítasz és elég erős az akkud, akkor felgyorsul annyira, hogy beindul a motor.
Ha már mozgásban vagy, akkor már megoldható a váltás ügyes gázpedál kezeléssel. Ha pont úgy adagolod a gázt, akkor tehermentesíteni tudod a váltót, ilyenkor lehet váltani.
Persze ezek csak szükségmegoldások, ha nincs szerencséd nagyobb kárt okozol vele. Szóval ha teheted inkább húzasd el egy szervizig.
Amikor nekem elszakadt, kihívtam a sárga angyalt. Alkatrészt nem tudott szerezni, ezért kb. fél óra alatt valahogy összebarkácsolta és haza tudtam vele menni.
Berakod kettesbe, aztán ráindítózól (szükség esetén 1esbe is lehet). 2esben simán tudsz 50-60as tempót menni. De amúgy fel is lehet váltani, úgy hogy amikor mondjuk kb 25 tel mész akkor kiszeded sebességből vársz kb 1 mp-et aztán szépen megpróbálod 3asba rakni. Vagy sikerül vagy nem. Visszaváltás is hasonló csak ott kell adni egy közepes gázfröccsöt is.
Nem veszélytelenek ezek a műveletek, mivel akár a váltóban is okozhatsz károkat. Ha valami jobb fajta autód van akkor lehet érdemesebb automentot vagy hasonlót hívni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!