Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitől füstölnek ennyire ezek...

Mitől füstölnek ennyire ezek az olaj kályhák?

Figyelt kérdés

Mostanában láttam több 12 - 18 év körüli öreg 2 és 3 literes dízel kocsikat amikkel amikor gyorsítottak úgy füstöltek mint a gyár kémény...

Ennek mi az oka? Milyen hibára utalhat ez?

#dízel #füstölés #olaj kályha
2020. jún. 21. 11:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
30%

Az idő vasfoga, meg a kilométerek. Ezek már nagyrészt mind 200-300 ezer km fölött vannak. Ennyi km-nél már a turbó kezd lehalni, elkezdi csípni az olajat. Ettől füstölhet az autó. Esetleg még a porlasztókra tudok gondolni, azok rossz ütemben adagolják a gázolajat ami így nem ég el jól.

Egyébként egy tökéletes állapotú autó ennyi idősen se füstöl, kormol. Az enyém (2005-ös) 460 fölött jár, 0 füstöléssel :)

2020. jún. 21. 11:41
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
ezek mind okosított retkek a gazdáikkal együtt ,
2020. jún. 21. 11:59
 3/11 anonim ***** válasza:
71%

Több dologtól lehet.

- Kiütik a részecskeszűrőt és a katalizátort.

- Olyan chip-et írattak rá, amitől ugyan erősebb lesz, de füstöl mint a gyárkémény.

- rossz állapotban van a motor (eszi az olajat, rosszak a porlasztócsúcsok stb.)

2020. jún. 21. 12:02
 4/11 anonim ***** válasza:
48%

Két oka van, de ezek alapvetően nagyon rossz állapotú autók, úgymond levedlett dízelek.

Megveszi a zseni félmillióért az óddit meg a bömöst, mert az kell, bár újkori állapotában a 4db féktárcsa többe került, mint amennyit most kifizetett az autóért összesen, füstöl mint az indiai gyárkémény, check engine világít, de legalább van óddi/bömös.

A másik a chiptuning, főleg ha nem megfelelő vagy túlfeszített. Láttam egy Nissan GTR-t a minap, benzines, öntötte magából a fekete füstöt főleg váltásnál, de egyébként nyilvánvalóan szép állapotú és újszerű volt.

2020. jún. 21. 12:22
 5/11 anonim ***** válasza:
HA az olajat eszi nagyon akkor csak kéken füstöl. De ezeknek más bajuk van ha feketén füstölnek.
2020. jún. 21. 16:11
 6/11 anonim ***** válasza:

Egy 18 éves autóban részecskeszűrő... hogyne! Ettől függetlenül egy részecskeszűrő nélküli Euro4-es dízel sem csinál maga mögött fekete füstfelhőt, ha gyári állapotban van. Szemmel látható kormolásnak alap esetben nem lenne szabad lennie.

Alapvetően két fő oka lehet ennek:

1. Ezek már relatív olcsó autók a korukból adódóan így minden suttyó meg tudja őket venni. Aztán további fillérekért csinálnak belőle tipikus igénytelen hülyegyerek-autót. Ebbe persze beletartozik a csipszelés is. Természetesen nem igényes optimalizálás, mert az drága. Hogy okádja a kormot, őt aztán nem érdekli, hiszem megvan a bejáratott út, hogy műszakin átmenjen.

2. Elhanyagoltság, karbantartás hiánya. A kormolás a tökéletlen égés miatt van. Ez vagy azért van, mert nincs elég oxigén a tökéletes égéshez. (Turbó és egyéb szívósor hibák.) Vagy túl sok a gázolaj és az sem finoman elporlasztva érkezik. (Hugyozik az injektor.) A tulajdonos pedig nemtörődömségből, lustaságból, vagy spórolásból nem törődik vele.

2020. jún. 21. 19:42
 7/11 anonim ***** válasza:

16 éves egy 1.9pdtdi rs fabiám 250 ezeret futott és nem kormol semmi füstöt nem látsz , a tipik le gyilkolt hülye gyerek autók direkt füstölnek mert ““menő”” .

Jaa de részecske szűrő se katalizátor és egr szelep sincs a kocsiban ...

2020. júl. 5. 12:24
 8/11 anonim ***** válasza:

"se katalizátor és egr szelep sincs a kocsiban ..."

Ebben biztos vagy? 2004-es autónak már Euro4-esnek kell lennie. Katalizátor nélkül már az Euro2-t, EGR nélkül az Euro3-at is nehéz elérni. Azt tudom elképzelni hogy legfeljebb nincs szem előtt a motortérben, ezért nem tudsz róla.

Egyébként nekem 2005-ös dízelem van, 302.000km-rel. Padlógázon sem húz füstfelhőt. Euro4-es ez is, részecskeszűrő gyárilag nincs, katalizátor, EGR van.

De amúgy utóbbi kettő sem a kormolást hivatott csökkenteni. A katalizátor a CO-t és a szénhidrogéneket csökkenti. Az EGR meg a nitrogén-oxidokat.

2020. júl. 5. 13:20
 9/11 anonim ***** válasza:
#8 onnan tudom , hogy nincs katalizátor alatta mivel mi szedtük szét mert össze szakadt a bele , majd kap újat , egr-t szintén mi falaztuk le . Lényegében csak a közép dob és egy paragi dízel sport dob van alatta és kész azaz nem sok folytás van
2020. júl. 5. 16:50
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Ja, így értem. Az más. Gyárilag volt benne csak most nincs. De ahogy írtam a füstöléshez a katalizátornak és az EGR-nek nem sok köze van. A szénhidrogéneket, CO-t, nitrogén-oxidokat okádja az autód, csak az nem olyan látványos, mint a korom, szemmel nem látod. Jelen állapotában az autód legjobb esetben is a 90-es évek eleji Euro1 normájának felel meg.
2020. júl. 5. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!