Hány évig érdemes használni egy 5 vagy max 6 éves kocsit?
Azt olvastam mindenhol, hogy újonnan nem érdemes autót venni az értékcsökkenés miatt. És hogy legalább 5 évesen érdemes autót venni, mert akkor már átesett a legnagyobb értékcsökkenésen. Természetesen szerelővel átnézetném vásárlás előtt és ha Ő azt mondja, hogy érdemes megvenni akkor veszem meg. A kérdésem inkább a hosszabb távú használatra vonatkozik.
Illetve ilyen idősen is lehetnek olyan bajai egy kocsinak, hogy nagyon sokat rá kelljen költeni? Nem prémiumautót vennék, hanem valami olcsóbb kocsit 1.5 és 2 millió között (skoda, opel, peugeot)
6 éves Opelt vettem 9 évvel ezelőtt. (Akkor 1,4M-ért.) Még most is megvan. Pont most kellett rá a legtöbbet költeni: két első lengéscsillapítót cseréltettem.
De látatlanban pláne évekkel előre egy autóról nem lehet megmondani hogy kell-e rá költeni vagy nem. Egy autót 6 év alatt is szét lehet hajtani.
Emellett egyébként van egy újonnan vett, most 2 éves autóm is. Nem érdekel, hogy mennyit veszít az értékéből. Soha nem eladásra, ügyeskedésre veszek autót, mivel nem vagyok nepper.
A link, amit küldtél ott 21 olyan Opel van, amik 5 évesek és 2 millióba kerülnek. Összehasonlításképpen: ha kiveszed a 2 milliós keretet, akkor 292 ugyanilyen autót fogsz találni.
Hidd el, ezek a kocsik (valószínűleg) nem azért kerülnek ennyibe, mert minden tökéletes rajtuk. Persze kifoghatsz egy jó állapotút és csinálhatsz jó üzletet, de elég rizikós.
Opeljeink vannak a családban több évtizede. Az árakkal nagyjából tisztában vagyok. Nagyjából egy normális állapotú 10 éves autót hirdetnek 1,5-2 millió forintért (típustól függően - Astra olcsóbb, Zafira drágább).
A linken amit küldtél amúgy is inkább kisautók vannak. Ha az neked megfelelő méretben, vehetsz nyugodtan. DE! Ne kort, hanem állapotot figyelj. Egy motort 50 ezer km alatt is le lehet amortizálni annyira, mintha futott volna 500 ezret. Dízelre kifejezetten igaz.
Amit én ajánlok:
- Gyűjts még pénzt egy új kocsira (egy divatos Crossland X pl. 5 millió forint) VAGY nézz valamennyivel idősebb, 7-8-9-10 éves kocsikat ennyiért
- Ha újonnan veszel kocsit, akkor ne félj a dízeltől, használtan viszont én benzinest vennék VAGY számíts a dízel esetén a nagyobb szervizeltetési költségekkel
- Ha használtat veszel, ne a kort figyeld elsődlegesen, ne ijedj meg egy idősebb kocsitól sem. Egy idősebb kocsinak az értékvesztése is kisebb.
"Kuplungcsere még mindig olcsóbb szerintem, mint automata váltósat fenntartani (drága olajcsere, drága ha elromlik és javíttatni kell)."
Sorozatosan feligazsagokból akarod kikövetkeztetni a valóságot, ami altalaban nem sikerül.
Milliók közlekednek tizen-éves öteg autókkal, ha valami elromlik rajta, negjavíttatják, és használják tovább.
Az automata váltó egy opció, ha úgy tetszik, kényelmi szolgáltatás, de nem kötelező, és nem luxus....
"Ha elromlik..." és ha nem romlik el?
Ugyanez persze a kuplungra is ervenyes, meg mindenre, ami az autóban van.
Előbb utóbb persze elromlik, az nem mindegy mikor.
Drága az automata váltó olajcseréje?
Mennyi az a drága?
60 ezer kilométerenként sok az a 20-15 ezet forint?
A javítása valóban lehet drága, azért kell költeni az elromlás megelőzésere, és ahogy írtam, csak egy lehetőség, manualis váltóval is sokan közlekednek a városokban
Azok a linkeden az alapmodellek, annyiért nincs klíma, rádió, nincs háttámlaáítás az ülésen, és a legkisebb motor van benne, stb
A picanto alapára melett meg a legmagasabb felszereltségű verzió képe van például.
De 3,5 misiért már reálisan lehet egy új miniautót venni, ha újat akarsz. Kia pl 7 év garis, de elfogult vagyok, mert nekem picantom van és imádom
De mivel sose volt még kocsid és nem kímélő a használat sem, amire szánnád jobb lenne, ha vennél egy régi suzuki swiftet vagy vw polot, seat ibizát, 600-800k ért és költs rá 100k-t (szilentcsere, folyadékok cseréje, futóműállítás stb), jobban jársz
Új kocsit meg vegyél 2-3 év múlva, amikor lesz rutinod, meg pénzed
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!