Ha egy autóban 55AH-s akku van, lehet-e nagyobbat belerakni, okozhat-e valamilyen károsodást? Az 55AH-s helyett max mekkorát ajánlanátok?
Hm. Azért érdekes, hogy a 2500-as motor így kikészíti az akksit elsőre...habááááár, ha 6 hengeres, akkor nem olyan elképzelhetetlen! De azért egy 55-öst sem lehet ilyen gyorsan lehúzni.
A lényeg: nézz utána, hogy gyárilag mekkora akksi van benne, de szerintem 60 valahányas esetleg 72-es, az amcsik szeretnek biztosra menni. Viszont nem szabad sokkal nagyobbat beletenni mint a gyári mert a töltés és az egyenirányító diódáktól kezdve minden ki van számolva az elektromos rendszerben és túlterheled egy jóval nagyobb akksival, lehet, hogy be sem tudod tenni mert fizikailag annyival nagyobb egy erősebb akksi, hogy nem fér be.
Közben megnéztem, 4 hengeres...
Szerintem egy 60 valahanyas akksi nem lehet még gond (ha gyárilag 55-ös kell, valamennyivel azért túl van számolva a rendszer és a texisok is nagyobb akksit használnak mint a gyári a sok indítgatás miatt) de azért értekezz egy autóvillamossági szerelővel...lehet, hogy az 55-ösöd gyengécske már, és ha újat veszel, az is elég.
Ha veszel, akkor majd figyelj oda, hogy a pozitív-negatív pólusok jó oldalon legyenek mert van jobbos-balos pozitív is...
az első válaszoló mindent leírt, ami az akkuval kapcsolatban lényeges, de elképzelhető egy másik oka is a problémának (saját tapasztalat...)
lehet, hogy az indítómotor perselye van kikopva és emiatt a motor forgórésze hozzáér az állórészhez és annak a súrlódása miatt abnormálisan megnövekszik az indítóáram.
szakműhelyben meg tudják mérni az indítóáram felvételt.
házilag nem tudod megmérni, mert áramváltós műszer kell hozzá, ha van is valamilyen műszered NE próbáld meg a mérést, mert akkor már csak volt műszered :)
Kedves utolsó válaszoló !
Köszönöm szépen a válaszod, amúgy igen, igazad lehet ! Nem tudsz valami jó szerelőt, aki ért az autókhoz és nem túl drága ? Újpesten csak Dáciához és Ladához értenek ! :)
ez nehéz kérdés :)
attól függ, hogy hol laksz...
Halihó.
Szerintem nem lehet méretezésileg gond, hogy nagyobb akkut teszel a rendszerbe. Nekem egy 120L-es (1982) Skodám van. Volt, hogy 2 db akku volt benne. <Khmmm :) > Ennek a kis öreg autónak a generátora 45 A-t tud csak, de mégis elbírta a rendszert.
Legfeljebb olyan gond lehet, hogy a generátor nem tud elég áramot a töltéshez, ez viszont hamar kiderül. pl az én esetemben: világítás (2db első + 2 db hátsó izzó=140W ~ 12 A áramfelvétel, + egy fűtő ventilátor 15 A, + a hűtőventilátor 15 A. Tehát eddig kb. teljesen kiaknáztam a generátor áram termelését, az akkunak nem jut semmi töltőáram. Viszont eme fogyasztók némelyike nem folyamatosan megy (hűtőventi).
Ha a generátorodon marad akárcsak 10 amper plusz is ( az előbbieknek megfelelően kiszámolgatva), és bele is fér a "vasba", véleményem szerint nyugodtan kicserélheted nagyobbra. Számold ki, mekkora töltőáramot "kér" a nagyobb akku, stb.
Fontos még!
Ha használsz egyebeket (kpzár, riasztó, audio cuccok - főleg ha hangosan) is, azon is megdobhatják az áramfogyasztást.
Egy munkatársam panaszkodott, hogy a ladájába már a 3. akkut és a második generátort teszi bele, de mindegyik "szar". Aztán "egyik nap" láttam a gyár előtt, hogy szinte ugrál az autó a parkolóban a mélynyomótól...
Több 10 ampert is felvehet egy ilyen (annyira nem értek hozzá, de azért a ceruza vastagságú vezeték sokat sejtető)
Mondtam neki, hogy javításként hallgassa halkabban a cumót. Azóta megoldódott a gondja. :)
Bocsi, ha túl bő lett a lé, de így legalább elmondtam mindent, ami a kérdésed által előjött bennem.
Ciao
Halihó !
Köszi az ötleteidet ! A generátor töltését bemérték, (14), bemérték azt is, hogy esetleg valami leszívja-e az akkut, de nem találtak akkora áramfelvételt, csak minimálisat, amely a belsőórát és az immo.-t látja el. Kp. záram és riasztóm van, de nem működnek (már így vettem) és a gyári hifit használom, csak néha.
Köszi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!