Nem egyszer látok olyat, hogy kereszteződésnél egy autó indexelés nélkül kanyarodik be a főútra. Azt várnám, hogy megy egyenesen tovább, de végül bekanyarodik. Én tudom rosszul, hogy ilyenkor indexelni kell?
Jól tudod, kanyarodáskor kell irányjelzőt használni.
Csak ezt nem mindenki tartja be, ahogy sok mást (pl. sebességkorlátozást) sem.
ui: Az Üllői út főútvonal.
Engedd el ezt az indexelés dolgot
Ez olyan mint a dugás: túl van értékelve
Találtam egy ilyet:
Két olyan eset létezik egyébként, amikor bár irányváltoztatás történik, illetve a tényleges eddig iránytól eltérünk, de mégsem kell jelezni. Amikor a kanyarodó főútvonalon tovább haladunk, illetve amikor a körforgalomba behajtunk.
De ezekben az esetekben sincs tiltva az index használata. Hiszen a KRESZ-ben ez áll:
A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.
---
Akkor mégsem kötelező ilyenkor?
Mit nem értesz? Világosan le van írva, hogy két kivétel van:
- körforgalomba hajtasz be.
- kanyarodó főútvonalon érkezel és maradsz a főútvonalon.
Az Üllői út egy nyílegyenes főút. Ha valaki egy mellékútról kanyarodik rá, akkor kell indexelnie.
Kanyarodó főútvonal pl. a Basa utca-Kőér utca kereszteződés:
Tehát pl. itt jobbra kanyarodáskor elhagyható az index.
Kérdező. Friss a jogsid, ugye?
Ettől még sokkal cifrábbakat is fogsz látni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!