Dízel autot menyire rizikos vásárolni? (szívó dizel) Mi a leggazdaságosabb autós közlekedés?
Gazdaságos kocsin gondolkozom. Pár évre.
Kis köbcentis benzines? Vagy szívó dizel?
Városba használnám inkább. 400 ft a limit csak a kocsira . Napi 2x 5 km
Én meg ezt értem. De 5km-re feltétlen muszáj autóval járnod, más alternatíva kizárt? Bármilyen belsőégésű motoros autó kínlódni fog ilyen rövid távon, be se tud melegedni.
A fentieket azért vázoltam, mert ilyen kevés használat mellett messze nem az üzemanyag lesz a legnagyobb költséged az autóval. 15Ft/km ide vagy oda...
Én a helyedben azt a pár megállót lebuszoznám. Az így megspórolt pénzből pedig építeném az életem és félreraknám arra a "nagy" autóra.
Egyébként pont ezt is teszem magam is. Szintén 5 km-re járok dolgozni. És buszozok, jó időben biciklizek. Még át is kell szállnom, mert nincs közvetlen járat oda, ahova megyek, de így is fél óra alatt beérek. A bérlethez szintén semmilyen módon nem járul hozzá a munkáltatóm. Otthon a garázsban pedig pihen a 2018-as biturbós autóm. Városban, rövid utakon egyszerűen nem lenne szívem kínozni. Csak akkor megyek be vele munkába, ha valamit vinni, hozni kell. Egyébként pedig hétvégente vagy szabadság alatt veszem elő, hosszabb utakra. Pl ha néha a szüleimhez hazalátogatok, az kapásból kb egy 500km-es kör. És akkor ki is tudom használni a "nagy" autót.
Ekkora tàvra tènyleg nem èri meg az autò. Mint ahogy ìrtàk előttem, üzemanyag, gèpjàrműadò, biztosìtàs, kopò alkatrèszek (gumi, fèkbetètek stb). Minden èvben olajcsere, levegőszűrő, pollenszűrő. Ha az akku meghal, akkor azt is. Plusz az esetleges javìtani valòk, ha vakami tönkre megy.
Ès 5km-en tènyleg be sem melegszik a motor. Tèlen plàne meggyilkolod. Eleve a hideginditàstòl kopik legjobban egy motor. 5km-en mindig hidegen jàrnàl vele. Sokàig az az autò nem lenne működőkèpes.
Az üzemanyag meg... Èn az enyèmmel egyszer jàrtam 1 hònapig rendszeresen 5km-es tàvokat, de hozzà teszem nyàr volt, ès ùgy is 9,2 literre jött ki a fogyasztàs. Pedig 1,3-as csak. Tèlen szted mennyi lenne? 5km-es tàvra buszt javaslom. Vagy bicikli, esetleg vmi olcsò robogò.
Amíg fel nem épül az olajnyomás (indításkor), addig kopik a motor a legjobban. Rövid távokon így sűrűbben kell indítgatni, mintsem reggel elindulni vele, majd este megállítani.
Az olajnak is fel kell melegednie, ha napjában 3x mész vele mondjuk reggel, délben, este az a "legrosszabb".
3 éve beszereltem egy fűtőbetétet a karterbe, illetve egy elektromos olajszivattyút is bekötöttem a rendszerbe. Bele került 75 ezer forintomba, de nem bántam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!