A jogosítványomat tudom így pótolni?
Egy hete értelmetlen megállított egy rendőr. Esett már meg, mert a városomban eléggé kötekedőek a zsaruk. Mondom sebaj, kifizetem, mint mindig, de az eredmény végül az lett, hogy elvették a jogosítványomat, és úgy látszik nem is fogom visszakapni.
Azon gondolkodtam, hogy fogom magam, beiratkozok egy oktatásra, leteszem a vizsgám, és kapok egy új jogsit. Az előzőt meg hagyom, hogy elrohadjon a törvény mély fiókjában.
Mi a véleményetek erről, valaki csinálta már?
Semmi, itthon nem vezethetsz akkor sem addig, amíg el vagy tiltva a vezetéstől.
Áruld már el, mit csináltál.
Akkor mégegyszer: a köznyelv azt mondja, hogy elvették a jogosítványodat.
A valóságban viszont az engedélyt vették el, hogy vezess.
Az engedély nem egy tárgy, nem tudsz újat csináltatni.
A legjobb az lesz ha rajzolsz egyet otthon magadnak, ugyanúgy nem fog érni semmit mintha csináltatnál, de talán másért eljárás nem indul ellened ha megfognak “csak” engedély nélküli vezetésért.
Sok sebből vérzik a történeted. A rendőr alapos ok nélkül nem veheti el a vezetői engedélyed. Ahhoz legalább ittas vezetés kell.
Apróságok, amibe beleköthet, nem ok az elvételre.
És a rendőrnek nincs felhatalmazása arra, hogy eltiltson a vezetéstől. Az egy hosszú folyamat, egy hét alatt aligha zajlott le. Ha meg igen, az eredményt is tudnád.
Jó, érzékeltem, hogy feltételes módban írod, hogy nem is kapod vissza.
A végleges eltiltásnak már sokkal komolyabb oka kell legyen. Pl. részegen halálos balesetet okoztál.
Nem tudom pontosan a tarifákat, de biztos nem elég ok a rendőr kekeckedése hozzá.
Nos, ha a végleges eltiltás lesz az eredmény, akkor jogerőre emelkedéstől számított tíz év elteltével próbálkozhatsz azzal, hogy adják vissza. Az sem úgy megy, hogy létszilétszi, hanem vizsgálódnak utánad. Jelentesz-e még kockázatot az utakon.
És, mint már írták, nem a kártya a lényeg, hanem az, hogy van-e engedélyed, vagy nincs.
Ha rövid időre vették el kivárod. Ha végleg, akkor tudomásul veszed.
Ha a Marson vizsgázol le, ha a szépséges afgán földön, vagy két utcával arrébb, édes mindegy.
Lehet érvényes vezetői engedélyed olyan országból, ahol nem érdekes a magyar tiltás, de ahogy belépsz az országba, át kell ülnöd az anyósülésre.
A 8. válaszban a 7-et szidom, de azt közben törölték.
Jó a névtelenség, de nehéz így megfelelően hivatkozni.
A törölt válaszban bűncselekmények elkövetésére biztatták a kérdezőt.
Frissítés:
Mai napon rendeződTek a dolgok, visszakaptam a jogosítványomat.
Amiért megállított az Részben jogos volt, ugyanis bevágott elém egy kicsit ittas biciklis, akit kis híján elütöttem. Aztán utánam a biciklis illető el is terült. Ezt pont meglátta a rendőr kolléga, és engem akart megbüntetni. A probléma Ott kezdődött, hogy leálltam vele vitatkozni, hogy miért nem látta, hogy a biciklis vénember elém vágott ittasan. Ő azt nem látta, de nem is érdekli. Közben a biciklis is oda jött a szeszes leheletével reklamálni, szidni egy-két családtagomat, amiért én pofán akartam vágni. Erre a rendőr megint nekem állt. Ekkor már kiabáltam vele. Röviden ennyi a történet. Ennek Lett az eredménye, hogy elvette a jogsim.
Kiderült, hogy a történetben szereplő rendőrünk, már nem egyszer követ el túlkapást (már ha ez a megfelelő kifejezés.) és valószínű, idén már nem fogja "védeni" a törvényt.
A szívás, hogy mehetek bíróságra, az ő csapdosása miatt, iLletve mivel a keresetem egy része kiesett az ő hülyesége miatt, kártérítést fogok kapni. De sebaj, a lényeg, hogy CSAK ennyi baj történt.
Utólag belegondolva, a kérdésem tényleg baromság volt, de azért köszönöm a válaszokat! Mindre ment a zöld pipa!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!