Mi van akkor ha egy autóba 5w30 olaj kell, de em specifukusan abba a modellbe valót kapott?
eddig mindig gyári Ford olajat használtam, de most rábeszéltek erre: [link]
és ezt kapta. Sajnos csak igy utólag néztem utánna ebben nem ir fordnak ajánlást, akkor mi legyen engedjem le vagy kibir 1 évet? /10.000km t?
Hasonló kérdést tettem fel nemrg, kiváncsi vagyok a véleményekre.
Véleményem, és utánajárás szerint:
- olajozni kell
- minél gyakrabban
- full szintetikus jobb a többinél (ásványi, félszintetikus, akármi)
- márka nem annyira számít, mint az előzőek
A Fordot nem ismerem, de ha a gyártó saját szabványt ad meg, akkor az alapvetően NEM viszkozitásról szól. Pl. ha a VW azt mondja, hogy VAG 505.01 olaj kell az autóba, az lehet 5w30 és 5w40 is, és még akár keverni is lehet a kétféle viszkozitást ha egyébként mindkét olaj megfelel az 505.01-nek.
Az én (VW) könyvem erről azt írja, hogy szükség esetén, ha VW minősítésű olaj nem áll rendelkezésre, akkor tölthető bele X viszkozitású ACEA valami miniősítésű olaj, de ezt "a lehető leghamarabb" le kell cserélni VW minősítéssel rendelkező olajra.
Egyébként ezek a gyári kódok jellemzően kötelezően
előírnak valamilyen adalékokat és megszabják hogy max hány százalék "nem odavaló" (pl kén) dolog lehet benne.
A kérdésre válasz: lehet tőle baja pl. megnövekedett kopás formájában, de hirtelen halál nem lesz tőle.
A castrol edge es az eneos sustina majdnem h megegyeznek😀
Mind kettö 5w30
Mindkettő ACEA C3
Mindkettő API SN
Egyedül a 100°c mért viszkozitásban jobb a sustina, tehát kisebb. Sustina (10,5) castrol 11,8)
Viszont 150°C 3,5 HTFS e mind kettőnek.
Jobb olaj a sustina , en szintén sustinát használok (Ahova jo a c edge, oda jó, sőtt jobb a sustina, és vica versa )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!