Biztos megéri sport motort venni?
Sziasztok!
23 éves srác vagyok. Nagyjából másfél év múlva költözök haza külföldről. Az autó már most nyáron meglesz és azon agyalok leteszem motoros jogsit és veszek egy kb. 4-500 cm³-es sportmotort. persze ezt már csak akkor mikor hazaköltöztem. Viszont sosem voltam hatalmas motor őrült szimplán érdekel az a fajta szabadság amit a motorozás nyújthat. Illetve mindig is menő dolognak tartottam mikor láttam egy motorost. Félreértés ne essék nem felvágásból akarok venni. Tehát csakis a magam örömére. Viszont azon gondolkodom hogy a képzés illetve a motor ára máshol is elférne. Az autónál is problémázok mert zsír új felnit akarok venni rá de visszatart a gondolat hogy minek új ha jelenlegivel Sincs gond. Ti mit tennétek a helyemben?
Mindegy hogy döntesz, csak fogyjon a pénz, pörögjön a gazdaság...
Én vennék motort...
"Az autó már most nyáron meglesz ... a motor ára máshol is elférne ... problémázok mert zsír új felnit akarok venni rá"
Vegyél motort :D
ha ilyen felmerül hogy képzés és motor ára máshol is elférne akkor lehet nem kell motort venni.
akkor csak állna, megfelelő szervizet sem kapná meg.
nézz utána mennyi kb egy sport motort fenntartása, szervizelése, milyen sűrűn kell gumizni stb
ha mégis veszel akkor viszont szerintem ne sportmotorral kezdj.
sport az inkább a száguldozóknak való, magyat utakon nem kellemes.
ha nem ragaszkodsz hozzá akkor inkább valami sporttúra abból is plexis verziót javasolnék.
pl yamaha fz6s
ha már azzal letoltál egy szezont utána eldöntheted vágysz e még a sportra vagy mégsem az kell neked.
Ha vonz a motorozás, vegyél.
De nem biztos, hogy egy sportmotor a legjobb választás, ha a szabadság, az életérzés miatt vágysz rá, nem a gázkar cibálása miatt.
Nézz szét naked / modern classic / cafe racer / sport-túra / túra / túraenduro irányokban is, attól függően, hogy csak a környéken gurulgatni, netán túrázni is szeretnél.
Ha még sose motoroztál és csak most csinálod a B-s jogsit, nem javaslom egyből a 4-500 köbcentis sportmotort. Azok kb 48 LE körül szoktak lenni, A2-es jogsihoz igazodva. Az azért tud harapni egy tapasztalatlan kezében. Az olyan, mint egy másfél tonnás autó esetén 288 kg, ha a saját súlyodat is hozzáadjuk a motor súlyához. Anélkül inkább olyan, mint másfél tonnás autó esetén 400 LE. Cserébe sokkal bonyolultabb biztonságosabban vezetni egy motort, sokkal több gyakorlást igényel, sokkal jobban megtorolja a hibákat, esetleges balesetet.
Sportmotor nem kényelmes magyar utakra, de ha mindenképp ez az irány érdekel, akkor esetleg első motornak jó lehet egy Kawasaki Ninja 250. Abban is akad már erő, megtapasztalhatod a sportmotorok geometriájából, felfüggesztéséből, vékony üléséből, kicsi tankjából adódó hátrányokat. Ha letolsz vele 1-2 aktív szezont, majd még mindig a sportmotor érdekel, akkor mehet 5-600 köbcenti. 1000 köbcenti teljesen felesleges, hacsak nem akarsz utassal túrázni, viszont ahhoz meg nem a sportmotor való amúgy sem.
Én nem kérdeztem meg másokat. Csak simán elkezdtem 20 évesen az A2-es jogsit, utána meg szóltam anyukámnak, hogy anya, amúgy elkezdtem a motoros jogsit. Ha nem vagy biztos benne, érdemes volna esetleg elmenni néhány túrára utasként, hogy megtapasztald a hátrányait is. Eső, hideg, szél, szélzaj, bogarak, fájó segg, gatyarohasztó hőség. Ehhez vezetőként még jön a folyamatos fokozott koncentrálás, egyensúlyozás által okozott fáradtság.
Én csak motort tartok fenn, mivel autót hébe-hóba használok csak és van a családban 4, amiből ha kell, 1-2 kölcsönkérhető.
Sokkal nagyobb örömet nyújt számomra a motorozás, mint bármi más közlekedési eszköz, sose cserélném le autóra. Addig nem is lesz autóm, amíg nincs rá nagy szükségem és nem tudom kényelmesen megengedni magamnak. Viszont ezt előre nem tudhattam. Ezért mondom azt, hogy valahogy mindenképp ki kéne próbálnod.
Azt viszont ne felejtsd, hogy a motorozás felelősséggel is jár, tisztelni kell a motort, főleg ha később család mellett is motorozni akarsz. Ésszel csinálva nem sokkal veszélyesebb, mint autóval menni, viszont ha felülkerekedik az adrenalin, izgatottság a képességeid felett, hamar hullaházba lehet vele kerülni. Pár pillanat alatt konkrétan. Nem játékszer annak ellenére, hogy hasonló örömet tud okozni, mint egy kisgyereknek egy új játék, még felelősségteljesen használva is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!