Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Téligumit érdemes most még...

Téligumit érdemes most még felrakatni? Most vettem autót, nyári gumik vannak rajta.

Figyelt kérdés
2020. febr. 6. 16:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
94%
Igen
2020. febr. 6. 16:18
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2020. febr. 6. 16:22
 3/13 anonim ***** válasza:
74%

Két éve február 20-án vettem át az új autómat. Én kihúztam azt a kis időt nyári gumikon, ősszel vettem csak hozzá téli garnitúrát.

Ha véletlenül leesne még az idei télen fél méter hó és bejönne valami nagy hideg, de megoldható az életed azokon a napokon, hogy gyalog/busszal/taxival/stb jársz, akkor én már nem erőltetném már.

2020. febr. 6. 16:49
 4/13 anonim ***** válasza:
30%
Idáig egyáltalán nem volt szükség téli gumira. SZerintem már ne rakasd fel.
2020. febr. 6. 17:05
 5/13 A kérdező kommentje:

Tömegközlekedéssel bármikor megtudom oldani az autó pótlását. Megvettem ugyan a gumikat hozzá való felnikkel, de akkor nem rakatom már fel.

Köszönöm mindenkinek!

2020. febr. 6. 17:25
 6/13 anonim ***** válasza:
70%

Autógumi szempontból Magyarországon október közepétől áprilisig tél van akkor is, ha nincsen fagy, nincsen hó... de a hőmérséklet akkor is többnyire 10 Celsius alatt marad, és a téli, nyári gumik közötti különbség főleg a hőmérsékletet figyelembe véve lett fejlesztve.

Ettől független az, hogy érdemes-e, kell-e a téli gumi... addig nem, amíg nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy kell, sőt annál is rosszabb olyan helyzetbe kerülni, hogy kellett volna.

Aki úgy használja az autót, hogy csak rövid távokra megy, és még indulás előtt van lehetősége mérlegelni, hogy aznap mégsem indul el autóval, simán kihúzhatja az egész telet nyári gumikkal, ha a zimankós napokon nem autózik, de azért arra figyeljen, hogy véletlenül se legyen balesetben része, mert a biztosítónak jó kifogás a nem az évszaknak megfelelő abroncs használata.

Aki viszont hosszú távokra megy az autóval, esetleg több napos utazásokra, netalán dimbes-dombos-hegyes vidékre, tegye fel a téli gumit..

Külföldre utazás előtt meg nézzen mindenki utána, hogy ott nem kötelező-e (sőt, lehet hólánc is kötelező tartozék télen)

2020. febr. 6. 17:35
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2020. febr. 6. 17:48
 8/13 anonim ***** válasza:
79%

Így pláne nem rakatnám fel. Ha az előrejelzésekben 1-2 napos távlatból mondják biztosra a hatalmas havazást, legfeljebb begurulsz a gumishoz. Nagy tömeg ilyenkor más úgy se lesz. A nagy tömeg a tél elején lement, a nyárit meg még nem rakatják fel.

7 fok alatt száraz időben is jobb a téli gumi tapadása ez így igaz. De azt az egy hónapot, ami hátra van, meg lehet oldani, úgy, hogy a szokásosnál is óvatosabban és körültekintően, akár lassabban vezetsz. Nem kötelező Schumacherként venni a kanyarokat, kicsit hagyj a szokásosnál nagyobb követési távolságot. Én így csináltam annak idején, amiről írtam.

2020. febr. 6. 18:10
 9/13 anonim ***** válasza:
78%
Én felraknám, már évek óta el vannak tolódva az évszakok, március-áprilisban is szokott havazni. Nekem október végétől áprilisig a téli van fent, annak annyit árt csak a magasabb hőmérséklet, hogy jobban kopik, a nyári gumi viszont sokkal balesetveszélyesebb 10 fok alatt. Mondjuk én talán túl dinamikusan veszem a kanyarokat, úgyhogy fontos a tapadás. De nyilván óvatosan, lassan bármilyen gumival lehet közlekedni bármikor, csak nem érdemes.
2020. febr. 6. 20:02
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát, mostmár max 1-2 enyhén havas nap lesz, talán a szokásos márciusi egy napos 20 centi leesik, de az 2 nap múlva elolvad.

ha konkrét hójelzés nem jön addig, hagynám a nyárit. az útra rádermedő párával a téli sem tud mit kezdeni

2020. febr. 6. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!