B kategóriás kezdő jogsival lehet utánfutót huzni, ha nem mennyi ideig?
Két évig nem vontathatsz pótkocsit, utánfutót. (kivételt képez az elromlott jármű vontatása.) Két év elteltével is csak akkor vontathatsz, ha a bejegyzést töröltetted a jogsidból!
Egyébként van a jogsidban a B kategória mellet a 101, vagy 102 kód mellett még bejegyzés? (06, vagy 181?)
Kettővel előttem írónak:
"Nehogymár két év után új jogsit kelljen csináltatni, mert vontatni akarok."
Aki első alkalommal szerez vezetési jogosultságot, annak a vezetői engedélye a kiadás időpontjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül. A kezdő vezetői engedély minősítést bejegyzik a jogosítványba. A kezdő minősítést a két év elteltével a jogosult kérelmére törlik, kivéve ha a minősítést a lejárat előtt meghosszabbították.
Kérdező!
A jogsid hátoldalán vannak a kategória bejegyzések, a 9-es oszlopban a felsorolás A1-től M,K-ig! A 10-esben a megszerzés éve, a 11-esben az orvosi lejárata. Most jön a lényeg! A 12-es oszlopban vannak a korlátozások, ha ott a B magasságában csak 101, vagy 102 látható, akkor nem korlátozott a jogsid, ha ott van még a 06, akkor nem vontathatsz, vagy ha 181 akkor meghosszabbították a kezdő vezetői engedélyt.
A jogsira rá van írva a kibocsátás dátuma, tehát nem szükséges külön jelezni, hogy kezdő vezető, ha megnézi egy rendőr akkor kettőt csak hozzá tud már adni. Jogsi cserénél pedig a kategóriáknál ott van a vizsga megszerzésének időpontja, szintén a kettőt hozzáadós művelettel kiszámítható hogy valaki "kezdő" e még.
Meg hol jeleznék már hogy kezdő jogsi? Mondja már meg nekem valaki. 4éve szereztem, még kék-rózsaszín, de már kártyás. És sose hallottam a kezdő állapot törlés műveletről, mert szerintem baromság.
"A jogsira rá van írva a kibocsátás dátuma, tehát nem szükséges külön jelezni, hogy kezdő vezető, ha megnézi egy rendőr akkor kettőt csak hozzá tud már adni. "
Ez igaz új vizsgánál! A kérdező nem jelezte, hogy új a vizsgája, vagy eltiltás alatt volt! Mert eltiltás után újra kezdődik a két év, és akkor be is jegyzik 181-es kóddal! A törlését a letelte után kérni kell!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!