Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Lámpás kereszteződésben csak...

Lámpás kereszteződésben csak telezöldes kanyarodáskor lehet gyalogosnak elsőbbsége?

Figyelt kérdés
Ha nyilas zöld van, akkor minden esetben stop van a gyalogosnak?

2019. dec. 28. 19:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
24%

A előbb felsoroltam egy csomó példát, ahol nyilas zöldnél mindig egyértelműen zöld van a gyalogosnak. Miről beszélsz, 10-es? Egyáltalán Győrben élsz?

Gyere el Győrbe és nézd meg ezeket a helyeket. Én itt közlekedek nap mint nap. Szándékosan nem soroltam fel a város összes kereszteződését, csak amiket fejből ismerek.

2019. dec. 28. 20:18
 12/18 Barnabas333 ***** válasza:
34%
Érdekes módon nyilas zöldnél se Pécsen, se a fővárosban nincsenek ilyen lámpák. Ezek szerint Győr kivétel... Amikor a nyilas zöld átvált telire akkor lesz zöld a gyalogosoknak...
2019. dec. 28. 20:37
 13/18 anonim ***** válasza:
81%

Közlekedhetsz nap mint nap, attól még hülyeséget beszélsz.

Még neve is van az adott közlekedési helyzetnek "védett irányítás". Pont azért, mert ebben az esetben védve vagy az egyéb forgalomtól.

Ajánlom figyelmedbe:

[link]

Egyszerűen ez a "nyilas zöld" lényege, hogy az adott irányba védett közlekedést biztosít. Minden másra ott a tele zöld.

De ez tökéletesen látszik az általad jelölt Tihanyi-Szigethy találkozásnál.

A nyíl zöldet mutat, miközben a gyalogos átkelés egyértelműen tiltva van. Amint átvált teli zöldre megszűnik a nyíl (hiszen együtt nem is üzemelhet), megindul a gyalogos forgalom is (erre még egy felső sárga-villogós kiegészítő figyelmeztető lámpát is kiraktak biztos ami biztos).

[link]

De kár is ezt tovább ragozni, hiszen a KRESZ egyik alapvető szabályáról beszélünk, ha ezzel nem vagy tisztában az régen rossz.

Aztán lehet az egész históriát kevered a kötelező haladási irány kiegészítő nyilakkal, mert a Baross - Petz kereszteződésnél csak teli zöldes lámpát látok, kiegészítő táblával, de ez így nem nyilas zöld, hanem teli.

[link]

A Nagy Imre- Mónus Illés szintén egy sima tele zöldes:

[link]

A Szent István - Telekin is tökéletesen látszik a nyilas zöld lényege. A kép jobb részén piros, miközben a szemből jövő forgalom és a gyalogos forgalom zöld.

[link]

Itt ugyanaz a helyzet látszik a másik esetben, amikor a nyilas zöld engedi a forgalmat akkor a gyalogosnak és a szembe jövő forgalomnak piros van.

[link]

Ennél többet kár is elmondani.

2019. dec. 28. 21:02
 14/18 anonim ***** válasza:
16%

Budapest, Dózsa György út összes, kis- és nagykörút összes kereszteződés, Andrássy út stb. mind ilyen.

Lakóhelyemen pl. Egyszerre mehet bal gyalogos nyilas lámpa alatt, ezzel egyszerre szemből jobbra szintén autó nyíl alatt, miözben a gyalogosnak is elsőbbsége van.

2019. dec. 28. 21:15
 15/18 Barnabas333 ***** válasza:
100%
14es a régi Fóti és Megyeri úti lámpát nemrég alakították át, amíg nyilas kanyarodás van piros a gyalogosoknak, csak a telinél mehetnek... Na ezentúl figyelni fogok, kíváncsi vagyok bárhol találok e olyan lámpát amit írtok.
2019. dec. 28. 22:08
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

#9: Hát, nem győztek meg a példáid. Streetview-n én is végignyálaztam őket, egyiknél sem láttam olyan helyzetet, hogy nyilas zöldnél a gyalogosnak is zöld lenne. A példák kb. felében nem is volt "nyilas" lámpa, csak telezöld.

Nem Győrben élek, de többször jártam már az említett helyeken és nem tűnt fel ilyen.

Persze lehet, hogy azóta kib**szásból átprogramozták az összes lámpát szabálytalanra, de ezt nem hiszem.

Idéznék pár idevágó részt a jogszabályból:

"6.2. Irányítási módok

6.2.1. A járművek és gyalogosok forgalmát irányító fényjelző készülékek a közlekedők forgalmát úgy irányítják, hogy

a) védett irányítási módnál az összeférhetetlen forgalmi mozgások egyidejűleg szabad jelzést nem kaphatnak,

b) részlegesen védett irányítási módnál - jogszabályban * meghatározott módon - egyidejűleg szabad jelzést kaphatnak az egymással szemből érkező, de különböző irányokba továbbhaladó járművek, és a velük párhuzamosan érkező és továbbhaladó gyalogosok."

"6.3. Jelzéstechnikai előírások

6.3.1. Védett irányítási módnál az általános járműjelző szabad jelzése kör vagy nyíl alakú lehet.

6.3.2. Részlegesen védett irányítási módnál az általános járműjelző szabad jelzése csak kör alakú lehet.

6.3.3. Nyíl alakú szabad jelzést csak védett irányítási mód esetén szabad alkalmazni."

[link]

2019. dec. 28. 22:12
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Hát...Pesten és Dömsödön is: ,,nyilas” balra kanyarodásnál sem a szembejövő forgalom, sem a téged keresztező gyalogos forgalom nem megy. Erről tudok nyilatkozni, ugyanakkor a nyíl alapvetően védett kanyarodást jelent, tehát ott elvileg semmi sem keresztezhetné az utadat...eddig nem tapasztaltam ennek az ellenkezőjét. Nem mondom, hogy nem lehet máshogy, de én nem láttam még mást, pedig mindenhol jártam (külföldön is csak ilyet láttam).
2019. dec. 29. 13:21
 18/18 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
70%
#5. Na akkor kinek is van igaza? Könnyű volt lepontozni engem, akinek igaza van...
2019. dec. 30. 10:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!