Miért közlekedik szinte mindenki tetű lassan?
Állandóan azt hallom a hírekből, hogy gyorshajtás így, gyorshajtás úgy, ennek ellenére én azt utcán csak azt látom, hogy mindenki 30-max 40-nel tötymörög úgy, hogy zöldhullám van, nincs előtte senki, jók az út, látási viszonyok és simán nyomhatná. Az emberek 90-95%-ka full így vezet és agyvérzést lehet tőlük kapni.
Abban sem hiszek, hogy a gyorshajtás okozza a baleseteket. Szerintem a baleseteket a vezetni nem tudás okozza és a figyelmetlenség. Visszanéztem adatbázisból balesetek adatait és 50-nél meguntam, mert pontosan 2 esetben volt nagyobb sebesség a megengedettnél és azoknál sem extrém gyorshajtás volt (hanem traffipax határt enyhén túllépő) és egyik esetben sem a sebesség okozta a balesetet, hanem elsőbbség meg nem adása, illetve egyéb figyelmetlenség.
Szóval a kérdésem az, hogy miért erőltetik ennyire ezt a gyorshajtás témát amikor:
1. Szinte mindenki tetű lassan megy és elhanyagolható mértékű a gyorshajtók száma.
2. A baleseteket az idióták okozzák és nem a gyorshajtás. (valós statisztika szerint)
?
Egyébként gondolom azért, mert a gyorshajtás címén könnyű pénzt beszedni, de nem oldja meg a baleseteket
Árnyalni kell kicsit a statisztikai oldalt.
Az abszoló gyorshajtás a személyi sérüléssel járó közúti balesetek kevesebb mint 2%-át okozza.
Az útviszonyoknak nem megfelelően megválasztott sebesség ( alias relatív gyorshajtás ) viszont már több mint 15%-ért felelős, igaz ezek a sebességhatáron belül történnek és nem mérhetőek/szankcionálhatóak.
Évről-évre nő a beszedett gyorshajtási birságok mennyisége, azaz gyorsan hajtunk. Ez automatikusan baleseti veszélyforrás is?
Amíg nem volt VÉDA a Nagykörin az 50-es táblához gyakran álltak ki kaszálni a rendőrök. Engem is levettek ott párszor és mivel összefüggő kocsisor haladt majdnem konstans sebeséggel valszeg abban az órában még legalább másik 300-as autós gyűjtött be csekket. Hány baleset történt a nagykörinek azon a szakaszán az elmúlt 10 évben? Szerintem 0 :D
Szóval csak óvatosan a statisztikával :)
Van igazság abban, amit mondasz, kérdező.
Főúton, ahol nincs kereszteződés és zebra lámpa nélkül, én a sebességemet nem annyira a szabályhoz, inkább a következő lámpához igazítom. És nagyon sokan mennek úgy, hogy a zöld előtt komótosan 40-50-nel, aztán ő utolsónak átcsúszik a zöldön, mögötte meg 10 autós fennakad, aki átérhetett volna (vagy átmennek a sárgán, piroson).
Különösen akkor bosszantó ez, amikor a 2x2 sávos út mindkét sávját lefogja 1-1 ilyen tötymörgő. Menjen az ilyen a külső sávban, a belsőben engedje haladni a többieket. Csak neki kilométerekkel arrébb egyszer majd ez a sáv lesz a jó, és nehogy ott kelljen sávot váltania, ezért azonnal beáll a belsőbe.
Nos, az ilyenek engem is szoktak bosszantani. Valahogy Magyarországon abszolút nincs meg a kultúrája annak, hogy figyelünk egymásra, hogy a másik haladását, közlekedését megkönnyítsük apróságokkal, amik nekünk semmibe se kerülnek. Inkább az dominál, hogy "ott megyek (ott állok meg), ahol akarok, mindenki kapja be".
#17: az ilyenekkel az is gond, hogy sok esetben nincsenek tisztában az utat körülvevő mászaki dolgokkal. Magyarországon is ellőfordul egy-két helyen, Németországban sok helyen, Svájcban pedig majdnem minden lámpás kereszteződés forgalomszabályzott.
Indukciós hurkok vannak telepítve a kereszteződések elé,a lámpavezérlő számolja a beérkező járműveket és a lámpánál álló sort. Minél később érsz a lámpához annál később fog zöldet adni :D
Teljes mértékben igaz amit írsz már csak tapasztalatból is mondom. A táblák 70% túl alacsonyra és idegesítő sebességre van ,,beállítva." Nem az fogja okozni a balesetet aki 50 helyett 60-70 el megy vagy 70 helyett 90 ahol lehet és azért elég sok helyen lehet(nyílván van kivétel pl zebra stb...) hanem az aki városba stabil 35 esetleg 40 et tartja. Ez kétség kívül idegesítő és elviselhetetlen főleg hosszú távon nemcsoda, hogy egyeseknél ,,elszakad a cérna" és kielőz ott is ahol nem kéne. Az ilyen félős az autót ,,kabátként" használók stb... nem valóak az utakra hisz miattuk alakul ki a legtöbb forgalmi dugó és megy fel az emberekben a pumpa.
A másik tipikus az önjelölt rendőrök akik swiftel vagy családi kombival a pályán belsősávba 100 -al ,,büntetnek." Szerintem először itt kéne rendet tenni (ittas vezetést stb.. had ne említsem az alap) a gyorshajtási hiszti van túltolva elég rendesen és érdekes módon mindig azok a leghangosabbak, hogy jaj ledudáltak, kielőztek akikről épp írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!