Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dízel autóhoz hasznos tippek?

KoRn III kérdése:

Dízel autóhoz hasznos tippek?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben nagyon sok vezetéstechnikai előadást meghallgattam, olvasok rengeteget a témakörben. Ismerek néhány trükköt már jómagam is, azonban tényleg szeretnék még tapasztaltabb lenni a dízel autók használat terén. Ezért kérnélek titeket, hogy saját tapasztalaitokat, ismereteiteket osszátok meg velem.

Amiket ismerek:

- Indulás előtt fél-egy perc várakozás

- Érkezéskor is ugyanez

- Hidegen fokozott óvatosság

- Rövid utak mellőzése

- Időnként pálya használata, hogy tudjon regenerálni

- Tízezrenkénti minőségi olajcsere

- (Én adalékozom is az üzemanyagot)

Egyébként egy 159-es Alfa Romeo-t használok, 1.9 JTDm 8v motorral.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2019. dec. 17. 21:28
1 2 3
 11/21 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Azért jó benyonott kuplunggal indítani/leállítani, mert:

A lendkerék a motor végén van, erre kerül a kuplung. Benyomott kuplunggal a lendkerékre mindössze a kuplungszerkezet van felszerelve ami erőt gyakorol rá, kiengedett kuplunggal (üresben persze) a szerkezet, tárcsa, nyelestengely stb. Tehát kiengedett kuplunggal indításnál/leállításnál sokkak nagyobb súly rángatja a kettőstömegűt.

Egy 300ezres futásteljesítmény alatt egy ilyen rántás nem számottevő, de naponta többször eljátszva már megrövidíti a kettőstömegű élettartamát. A folyamatos, kicsi erőhatás nem gond (mész pályán egyenletes tempóval), de az erőteljesebbeket nem szereti: fulladáskori rángatás, indítás, leállítás, alacsony fordulaton erőltetés. Tehát ezeknél kell a legjobban óvni.

2019. dec. 17. 22:41
 12/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

2T olaj után sokkal csendesebb a motor, és egy szerelő barátom javasolta, mivel elvileg a porlasztócsúcsokat lehet vele óvni. De utána fogok járni ennek!

2019. dec. 17. 22:50
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Több százezret mentem dízelekkel, kicsit túlliheged ezt.

Hidegen nem szabad gyilkolni és minőségi üzemanyagot kell tankolni, időben, minőségi alkatrészekkel szervizelni és kész.

2019. dec. 18. 06:58
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

"Az előmelegítőt mennyiért lehet beszerezni?"

Nekem Defa márka van, aminél főleg a márkanevet kell megfizetni. Pl a kábelszett is hozzá önmagában valami 30e volt, aminek az előállítási költsége még a töredéke sem ennek. De úgy voltam vele, hogy nem akartam az autóba kínai no-name barkácsmegoldásokat. Pedig lehet hogy ugyan olyan jó. Így anyaggal, munkadíjjal 80 volt a beszerelése egy budapesti ezzel foglalkozó cégnél.

2T olajat én is hallottam már. Az biztos, hogy plusz kenést ad pl a nagynyomású szivattyúnak is. De nem merném beleönteni egy modern, részecskeszűrős dízel autóba.

2019. dec. 18. 07:21
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen előmelegítő az jó hozzá.

[link]

2019. dec. 18. 07:25
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Édesapám autóján (Focus C-MAX 1.6 TDCi) bekötöttünk egy LED-et a visszapillantófűtésre, ugyanis ott ha regenerál a részecskeszűrő, akkor felkapcsol pár fogyasztót, így lehet tudni, mikor regenerál. A kettőstömegűre is érdemes figyelni, de ezt már leírták előttem. Nekem egy 1.5 dCi Renault-m van, egy faék egyszerűségű turbódízel, se részecskeszűrő, se cooler, se változó geometriás turbó. Én amit teszek érte: hosszabb távon használom, nem gyilkolom 3000-res fordulaton, nevenincs kutakon nem tankolok (OMV vagy MOL), melegítem és hűtöm egy kicsit (kb fél percet) elindulás előtt és után.
2019. dec. 18. 10:23
 17/21 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon köszi!

Mi a baj a MOL üzemanyaggal?

Utána nézek az előmelegítésnek.

A 2T olaj helyett használom inkább az stp-t. Abban azért én is jobban megbízom!

Nagyon sokat segítettetek eddig is! Köszi

2019. dec. 18. 10:36
 18/21 A kérdező kommentje:
Bocs, félre értettem. Én is a MOL-nál tankolok prémiumot
2019. dec. 18. 10:37
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

"Ilyen előmelegítő az jó hozzá.

[link] "

Attól is függ, hogy milyen a hűtőrendszer, hol a termosztát. Van olyan típus, ahol szabadon álló vízcső csak a termosztáton kívül van. Oda hiába rakod, mert csak a hűtőt melegíti. Ilyen esetben kontakt melegítőket szoktak használni. A Defanak van on-line katalógusa, amiben feltüntetik konkrét motortípusra, hogy milyen fajta alkalmazható.

2019. dec. 18. 12:39
 20/21 anonim ***** válasza:
A 2t felejtős. Nem keveredik a gázolajjal... Maximum dugulást tud okozni.
2019. dec. 19. 00:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!