Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dízel autóhoz hasznos tippek?

KoRn III kérdése:

Dízel autóhoz hasznos tippek?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben nagyon sok vezetéstechnikai előadást meghallgattam, olvasok rengeteget a témakörben. Ismerek néhány trükköt már jómagam is, azonban tényleg szeretnék még tapasztaltabb lenni a dízel autók használat terén. Ezért kérnélek titeket, hogy saját tapasztalaitokat, ismereteiteket osszátok meg velem.

Amiket ismerek:

- Indulás előtt fél-egy perc várakozás

- Érkezéskor is ugyanez

- Hidegen fokozott óvatosság

- Rövid utak mellőzése

- Időnként pálya használata, hogy tudjon regenerálni

- Tízezrenkénti minőségi olajcsere

- (Én adalékozom is az üzemanyagot)

Egyébként egy 159-es Alfa Romeo-t használok, 1.9 JTDm 8v motorral.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

2019. dec. 17. 21:28
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Leállításnál ki kell nyomni a kuplungot a kettöstömegű kímélése miatt.
2019. dec. 17. 21:33
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Na és indításnál is (mondjuk mindegyiknél ki szokás).
2019. dec. 17. 21:34
 3/21 A kérdező kommentje:

Ezt még nem ismertem.

Néhány mondatban tudnál magyarázatot adni róla, hogy ez miképp kímél?

Indításkor csak úgy enged start gombozni, ha a kuplung vagy a fék be van nyomva, bár én az előbbit szoktam.

Köszönöm!

2019. dec. 17. 21:36
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Regenerálás közben lehetőleg ne állítsd le a motort. (Legtöbbször csak onnan tudni, hogy regenerál, hogy magasabb az alapjárat és a szokásosnál magasabb fogyasztást ír)
2019. dec. 17. 21:40
 5/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Ilyet még sajnos nem tapasztaltam :D Bár a múltkori számítógépes diag szerint még normál értéken vagyok. Lehet emiatt

2019. dec. 17. 21:41
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

2011 óta van dízel autóm. Nagyjából én is így csinálom. Néhány apróbb módosítással:

- Érkezéskor csak akkor járatom, ha autópályán állok ki. Városi forgalom, alacsony fordulatszám után nem tartom szükségesnek. Az utcánkon is általában már csak végiggurulok, nem nyomom padlóig a gázpedált. Amíg beállok az utcáról a garázsba, bőven elég. Eddig ez nálam semmi gondot nem okozott. Pedig az egyik autóba már 320ekm van, hibátlan gyári turbóval.

- Olajat 15.000km-enként cserélek, de nagyrészt hosszú utakon, autópályán, optimális körülmények között járok. Ha van jelentősebb városi használat is, akkor valóban érdemes 10.000km-re redukálni a csereperiódust, ahogy te is csinálod.

- Én nem adalékolok külön, eleve minden esetben márkás kút prémium gázolaját tankolom. Szerintem nem olyan kibírhatatlanul drágább, az a 8-10% felár. Persze ezt mindenki a pénztárcájának megfelelően eldönti magának...

A többit leírtad, mást hozzátenni nem tudok. Csak esetleg annyit, hogy nekem van elektromos motor előmelegítőm. Télen használom. Az autó amúgy is garázsban áll, ott még bedugom a konnektorba egy időkapcsolóval az előmelegítőt. Így mindig langyos motorral indulok, kemény kinti mínuszokban is. Persze ez nem kötelező, enélkül is lehet élni.

2019. dec. 17. 21:42
 7/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

- Én is csak hosszabb út után hagyom járni egy fél-egy percet.

- Én kisvárosban lakom, így az autót egy 40 kilóméterre levő városba való bejáráshoz, illetve a környező városok eléréséhez szoktam használni. Más útjaim megoldom gyalog vagy bringával.

- Személy szerint én is a MOL prémiumját használom, néha +stp és 2T robogóolaj az üzemanyaghoz.

Az előmelegítőt mennyiért lehet beszerezni? Hallottam már hogy a motorkopások nagyrészét el lehet vele kerülni.

2019. dec. 17. 21:50
 8/21 anonim ***** válasza:
22%
A legjobb tanács, amit adni lehet dízel autóval kapcsolatban, hogy ne vegyél dízel autót.
2019. dec. 17. 22:29
 9/21 A kérdező kommentje:
Végülis szerintem is sokkal jobb lenne napi 100 kilóméteren 5,1 helyett 8,5-öt fogyasztani :D
2019. dec. 17. 22:37
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

A 2T olajat felejtsd el, az a trabantba való. Szét fogja cseszni a részecskeszűrőt.

Az stp, spuri meg egyéb cuccokat beletöltheted, de szerintem pénzkidobás.

2019. dec. 17. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!