Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Utazhat-e a sofőrön kívül más...

Utazhat-e a sofőrön kívül más a kamion fülkéjében?

Figyelt kérdés
Régen hallottam a történeteket, hogy az apa a fiát elvitte 1-2 hétre kaminonoz meg hasonlók. Olyat is hallok, hogy férj és feleség együtt mennek egy útra. Amennyiben az útitárs nem minősül sofőrnek, nincs GKI kártyája, se tachográf kártyája, se semmi és nem is írt alá szerződést a céggel, aminek én az alkalmazásában állok akkor van-e arra lehetőség, hogy magammal vigyem legalálisan? Megbűntethet-e érte a rendőr, külföldön, vagy belföldön?

2019. nov. 22. 17:26
 1/8 anonim ***** válasza:
Ismerek kamionosokat, visznek barátnőt-havert az útra, hogy ne legyenek egyedül, szóval lehet. Gondolom cégfüggő is. Olyan előfordult, hogy a haver felesége hátul aludt amikor behajtott a célállomásra, na onnét kitiltották mert kint kellett volna várnia. Mármint nem csak az asszonyt, őt is.
2019. nov. 22. 17:34
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
a kérdésedre válaszolva: igen, utazhat. Persze minden irata rendben legyen, ne tudjanak ebbe belekötni. Ha nyelveket is beszél, akkor király.
2019. nov. 22. 17:57
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen utazhat, miért ne utazhatna, azt az ellenőr látja, hogy végig egy sofőr volt e vagy van e valami turpisság.
2019. nov. 22. 18:36
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Csak akkor utazhat ha erre a jármű üzembentartója engedélyt ad.

Veszélyes anyagot szállító járművön a vezetőn és a kísérőn kívül személyt szállítani tilos. A kísérőnek rendelkeznie kell a szükséges képzéssel és a személyi védőfelszerelésekkel.

A rendőr nem igazán szól érte, de ha történik valami út közben - pl egyszerű baleset kocsin kívül - és a fuvar teljesítését meg kell szakítanod az utas miatt akirpl a cég nem is tud akkor az okozni fog néhány kellemetlen percet.

2019. nov. 22. 19:40
 5/8 anonim ***** válasza:
Maga a kamion hivatalosan is 2 személyes (1 + 1) semmilyen jogszabályba nem ütközik, hogy bárki is üljön melletted.
2019. nov. 22. 22:06
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Viszont néhány jogszabály azért meghatározza hogy akárki mégsem ülhet melletted. Pl ADR..
2019. nov. 22. 23:08
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

valahol olvastam régen hogy a cégnek az utast is be kell jelenteni, vagy különben a rendőr vagy akármilyen szerv azt hihetné, hogy illegális rakodómunkás. Elég hülyeségnek hangzik, kitudja hogy igaz-e...

Én úgy tudom amúgy, hogy csak meg kell kérdezni a céget, hogy tudjanak róla, mert ha esetleg van egy baleset és tegyük fel kirepül az utas, a sofőr meg eszméletlen, és este van (ja kicsit szürreális, de azért van rá esély), akkor a mentősök meg tűzoltók nem is foglalkoznak az utassal mert nem tudják hogy van, de ha a cég szól hogy 2 ember utazott akkor őt is megkeresik. Volt is valami hasonló sztori egyszer a munkavédelmi oktatáson...

Ja és a biztosítását a sofőrnek vagy az utasnak magának kell intézni, azt a cég nem csinálja meg.

2019. nov. 25. 18:01
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez cégfüggő. Én apámmal egészen ovis korom óta mentem, egyetlen egy cégnél kellett bejelenteni, hogy megyek vele, többi cégnél sehol nem kellett ilyen. Sem biztosítás, sem semmi. A főnök magasról tett is rá, ha meglátott, hogy én ott vagyok.
2019. dec. 15. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!