Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kinek van elsőbbsége az...

Kinek van elsőbbsége az alábbi esetben?

Figyelt kérdés

Egy hosszú, belátható egyenes szakaszon, lakott területen kívül megy 3 autó egymás után. Sebesség korlátozó tábla, és előzést tiltó tábla nincs. A legelöl haladó autó 60-as tempóval halad, a második követi, a harmadik viszont kiteszi az irányjelzőt, és előzésbe kezd. A második autót már megelőzte, de az első autó még előtte van, amikor hirtelen az első autó szintén kiteszi balra az irányjelzőjét, hogy balra szeretne kanyarodni. Ekkor az elől haladó autó kb 40-50-re lelassítva elkezdi a balra fordulást. Az előző autóst aki épp 80-90-el halad igencsak váratlanul éri, elkezd fékezni, elrántja a kormányt, és eppencsak elkerüli, hogy valaminek nekiütközzön, abs hiányában megpördülve, de épségben megáll.

Ez az eset velem fordult elő, én voltam az előző autós. Ilyenkor az elöl haladó autónak nem ki kellene pillantani a tükörbe előbb, elengedni az előzésben levő autót, és utána lefordulnia?

2019. szept. 6. 12:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha már előzésben van akkor megkell várni amíg befejezi és aztán lehet csak manőverezni.
2019. szept. 6. 12:34
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Ilyenkor az elöl haladó autónak nem ki kellene pillantani a tükörbe előbb, elengedni az előzésben levő autót, és utána lefordulnia?

De igen, ezt kellene tennie!!!

2019. szept. 6. 12:36
 3/9 anonim ***** válasza:
81%
Nem így járt a Rékasi is?
2019. szept. 6. 12:48
 4/9 anonim ***** válasza:
53%
Az első autó hova kanyarodott be balra? Egy másik útra vagy egy garázsbejáróhoz? Volt ott útketeszteződés? Ha igen, a kereszteződést jelezte tábla előre? Dudát esetleg használtad, amikor láttad, hogy az első autós elkezd balra indexelni?
2019. szept. 6. 13:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Az első autó volt a hibás. Nem szabad balra kanyarodni, ha előznek.

Itt konkrétan csak le kellett volna lassítania (meg se kellett volna állnia), elengednie téged, és utána befordulnia balra.

Az más kérdés, hogy ha az előző nagy sebességgel hajtott, akkor lehet, hogy azután kezdte a manővert, miután az első megnézte a tükröket és kirakta az indexet. Ha pl. az első autó 60-nal hajtott, a harmadik meg 160-nal, akkor egy szemvillanás alatt utolérte a harmadik azt a két autót, és ha lassítás nélkül előzni kezdte őket, akkor az első autósnak nem volt ideje észlelni és lereagálni a megváltozott helyzetet.

2019. szept. 6. 13:38
 6/9 A kérdező kommentje:
#4 Egy apró, keskeny aszfaltozott mellékút, tábla nem jelzi, valami erdős teruletre visz be.
2019. szept. 6. 15:49
 7/9 A kérdező kommentje:
Dudálásra pedig nemigazán volt időm reagálni, nagyon gyorsan történtek a dolgok, elrántottam balra a kormányt, lementem balkerekekkel az aszfaltról is, nyomtam a féket, de a baloldali kerekek a kavicsokon leblokkoltak, míg a jobb oldal rendesen fékezett, itt irányíthatatlanul pörögtem, de szerencsére a másik két autót és a fákat elkerülve sikerült megállni. A legelöl haladó autó amelyik balra kanyarodott, vagy észre se vette az egészet vagy nem igazán érdekelte, és ment tovább. A másik autós megállt, megkérdezte, hogy jól vagyok-e.
2019. szept. 6. 15:57
 8/9 anonim ***** válasza:
Na és mennyivel mentél?
2019. szept. 6. 21:38
 9/9 anonim ***** válasza:
Védett útvonalon haladtál vagy nem? Kresz szerint útkereszteződéseben tilos előzni, kivéve, ha az elsőbbséget neked tábla biztosítja, és az előzést tábla nem tiltja. Azaz: ha te főútvonalon haladsz, előzést tiltó tabla nincs, viszont a főútvonalra a kereszteződesből bekanyarodóknak ott a "stop" vagy "elsőbbségadás kötelező" tábla, csak ebben az esetben tudsz szabályosan előzni kereszteződésben. Ha viszont egyenrangú útketeszteződésről van szó, ott nem szabad előzni. Ha az útkereszteződést tábla nem jelzi előre, akkor előzés előtt meg kell győzödni róla, hogy belátható távon belül nincs útkereszteződés. (Tudom, ez elég hülye szabály) Előzés közben az embernek nemcsak arra az autóra kell figyelnie, amit épp előz, hanem az előtte lévő útra, annak baloldalára is. (Hiszen ott is felbukkanhat akár varatlanul bármi). Amikor megelőzted a második autót, meg kellett volna győzödnöd róla,hogy az elsőt is meg tudod szabályosan előzni. Amennyiben láttad, hogy egyenrangú útkereszteződés jön, illett volna visszasorolnod a saját sávodba. Persze, kanyarodáskor, vagy a sávvonal átlépésekor mindig bele kell előtte nézni a tükörbe,hogy mi van mögöttem. Ebben egyértelműen hibás az első autó. De itt az útkereszteződés miatt felmerül az osztott felelősség. Úgy látom, téged is izgat a válasz. Ha nagyon egyértelműen szeretnél utába járni (nemcsak itt a gyakorin kérdezgetni), javaslom,írj a kreszprofesszprnak. Ő egy kreszt oktató csóka, kutya otthon van a kreszben, autósiskolája is van. Meg van egy csatornája a youtube-on, ahol mindenféle kresszel kapcsolatos kérdéseket boncolgat. Az oldala a kreszklub.hu
2019. szept. 7. 03:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!