Valaki barátkozni?
Már nem számolom, hogy hány hónapja nem beszéltem senkivel. A sulival idén végeztem, ott nem voltak barátaim. Most egy olyan helyen dolgozom, ahol nem az én korosztályomból vannak munkatársaim. Egy olyan városban élek, ami egyébként is elég kicsi és itt nem nagyon vannak fiatalok. Fogalmam sincs, hogy mennyire tudnék beszélni bárkivel, kiégtem-e már annyira, hogy semmi sincs bennem, amiért bárki is akarna velem foglalkozni? Mindenesetre nem tartom normálisnak ezt az állapotot.
A Messengert konkrétan már le is töröltem, mert az ég világon senki nem ír, feleslegesen lenne, kit akarjak átverni? Találkozni nem szeretnék senkivel, ezt előre leszögezem. 22 éves fiú vagyok, leginkább a saját korosztályomból lévő emberek érdekelnének és legfőképpen olyanok, akik hasonló helyzetben vannak.
Amikor teljesen egyedül maradtam, megfogadtam, hogy soha többé nem fogok senkivel sem megpróbálni újra barátságot kialakítani, velem ezt mégegyszer nem csinálják meg. Abból az állapotból, hogy azt hittem van 2 barátom (internetes barátság), akiknek fontos vagyok, ott maradtam teljesen egyedül, mint akinek sosem volt senkije. Most viszont úgy érzem, hogy eltelt annyi idő, amíg nem beszéltem szó szerint senkivel, ami már nem normális. Ezért íródott ki ez a kérdés.
Virtuális, netes, levelezős, táv barátság? :D
Köszi nem.
Jó, de mi az értelme, ha ennyire távolságtartó vagy? Nincs bajom a netes barátságokkal, sőt, nekem is van olyan barátom, akivel még nem is találkoztam, de ez a "legyünk tök jó barátok, de nehogy valaha is találkozni akarj velem" nagyon unszimpatikus hozzáállás. Ez már eleve kizárja az igazi, mély barátság létrejöttét.
Meg talán... előbb a lelkedet kéne rendbe tenned. Szinte már ideológiai szintre emeled az elzárkózást, valósággal sugárzik belőled a gyűlölet, de közben meg úgy vágysz egy barátságra, mint éhező egy falat kenyérre.
én is barátot keresek, de idősebb korosztályból.
is
50f
Ezzel nem értek egyet. Egyrészt mi értelme találkozni, ha úgyis csak nagyon ritkán oldható meg? Nyilván, mivel nem egy városban lakik velem senki, valószínűleg órás utazások lennének. Ebből adódóan nem valószínű, hogy túl gyakran lenne rá alkalom. Fél évente vagy évente egyszer találkozni szerintem furább lenne, ha meg csak egyszer és utána többet soha, az még furább. Nem valószínű, hogy az a kevés idő elég lenne feloldódni.
Másfelől egyszer találkoztam egy olyan emberrel, akit neten ismertem meg és az egész kapcsolatot megváltoztatta. Mintha idegen lett volna, nem tudtam összekapcsolni a személyt akinek írok, azzal, aki ott van élőben.
Ettől függetlenül azt gondolom, hogy valós találkozás nélkül is lehet olyan viszonyba kerülni, ami már nevezhető barátinak. Ha egy adott személlyel minden nap beszélsz és mindenbe beavat mondjuk, akkor azt minek nevezed? Teljesen mindegy, hogy ennek a formája nem face to face, hanem írásban történik.
Nem gondolom, hogy bármi gyűlölet sugározna belőlem, mármint nem hiszem hogy itt konkrétan bármi olyat írtam volna, ami erre utal. A távolságtartás lehet jogos, de mondjuk van rá okom, elég sokat csalódtam már és nyilván próbálom ennek az esélyét minimálizálni, nehogy újra bekövetkezzen.
Mindig ezzel jönnek, hogy "de te mit teszel ezért" stb, pedig itt most pont tenni próbálnék. Lehetséges, hogy nem éppen a legjobb lelkiállapotban vagyok, de mondjuk az nem ennek a javulását eredményezi, ha emiatt nem is próbálok barátkozni egyáltalán.
"Egyrészt mi értelme találkozni, ha úgyis csak nagyon ritkán oldható meg?"
Az, hogy egy találkozó során sok olyasmit is meg lehet tenni, amit a gép előtt ülve nem. Legyen szó akár egy közös iszogatásról, vagy egy focimeccsről, vagy egy kirándulásról, vagy akármiről, ami mindkettőtöket érdekel. Rengeteg dolog van, amit lehet csinálni.
Egyébként meg a kevés az több, mint a semmi.
"Nyilván, mivel nem egy városban lakik velem senki, valószínűleg órás utazások lennének."
Érdekes, hogy egyesek mekkora hatalmas problémát tudnak ebből csinálni. Az, hogy órákat, sőt, ha évek alatt összeadjuk, akkor tetemes időt töltenek el semmittevéssel, unatkozással, búslakodással. De ha 1-2 órára buszra, vagy vonatra kell szállni, akkor már fintorognak. Bocs, de ez nettó töketlenség, meg finnyáskodás. Ráadásul 22 évesen. Én 22 évesen minden második hétvégén meccsre utaztam, gyakorlatilag a fél országot bejártam. Győr, Pécs, Komló, Budapest, Szombathely, Pápa, Ajka... csak néhány hely, ahol voltam. Volt, ahová fél napot utaztam, megszálltam egy olcsó panzióban, este elmentem a meccsre szurkolni, másnap meg vissza haza. De volt, hogy egyetemista húgomhoz, vagy unokatesómhoz mentem Budapestre meglátogatni. Ha elmondanám, hogy hány km-re lakott a legutóbbi barátnőm, és hogy rendszeresen mennyit utaztam azért, hogy lássuk egymást, szerintem le is fordulnál a székről. És nem fintorogtam azon, hogy jaj, most több, mint egy óra lesz az út. Ahogy írtam: van, aki a megoldást keresi, és van, aki a kifogást. Utóbbival nem sok eredményt lehet elérni.
"Fél évente vagy évente egyszer találkozni szerintem furább lenne"
Kinek hogy. Szerintem furább, és taszítóbb egy "soha nem akarok találkozni veled" jellegű barátság. :-)
"ha meg csak egyszer és utána többet soha, az még furább"
Igen.
De mondjuk nem is arra gondoltam, hogy "találkozzunk egyszer, aztán többé soha ne is keressük egymást". Ez normális körülmények között úgy megy, hogy ha felmerül rá az igény, és van rá lehetőség, akkor találkoztok. Aztán ha legközelebb hasonló alkalom adódik, akkor szintén. Az, hogy ez milyen gyakorisággal, és hányszor fog megtörténni, azt előre nem lehet tudni, és nem is érdemes ezen rugózni. Az a baj, hogy te mániákusan évekre, évtizedekre előre mindent le akarsz fixálni, közben meg az élet nem így működik.
"Másfelől egyszer találkoztam egy olyan emberrel ... "
Ó, igen. A kedvencem, amikor valaki hoz valamire EGY példát, és arra épít egy teljes eszmerendszert, meg az alapján ítél meg mindent, és mindenkit. Hadd ne kelljen már ecsetelnem, hogy ez miért marhaság.
"Mintha idegen lett volna, nem tudtam összekapcsolni a személyt akinek írok, azzal, aki ott van élőben."
Ez mondjuk pszichológiai probléma. De akkor sem az a megoldás, hogy akkor eleve elzárkózol, csak mert te ugyanazt a személyt két különböző embernek gondolod élőben, és írásban.
"Ha egy adott személlyel minden nap beszélsz és mindenbe beavat mondjuk, akkor azt minek nevezed? Teljesen mindegy, hogy ennek a formája nem face to face, hanem írásban történik."
Látom, nem érted a lényeget, és nem sikerült felfognod, amit írtam. Itt nem az a lényeg, hogy milyen csatornán mekkora része folyik a kommunikációnak. Itt a nyitottság hiánya, a bezárkózás, a másik ellökése az, ami taszító. Tudod, én ha valakit a barátomnak nevezek, akkor nem fogom tűzzel-vassal ellenezni, ha találkozni akar. Ha lenne valaki, akivel mondjuk napi szinten beszélnék, de emellett meg kategorikusan elzárkózna a találkozás lehetőségétől is, komoly kételyeim merülnének fel, hogy az barátság-e? Egy barát ugyanis nem fogja a másikat ellökni magától.
"van rá okom, elég sokat csalódtam már"
És ezért zsigerből mindenkiről azt feltételezed, hogy egy szemét görény. Bocs, de nem. Én az ilyesmiből nem kérek. Az, hogy te másokat büntetsz azért, mert valamikor egy barommal hozott össze a sors, az egy nagyon buta hozzáállás, és saját magadat sem teszed ezzel pozitív szereplővé. Nálam ez azonnali kizáró ok. Egyrészt mert a másik ezek szerint nincs olyan értelmi szinten, hogy érdemesnek tartsam barátkozni vele, másrészt meg olyannal nem fogok, ami már a nulladik pillanatban is aljasságot feltételez rólam.
"pedig itt most pont tenni próbálnék"
Dehogy.
Te épp azt keresed, hogy milyen kifogásokat találj, és hogyan lehetetlenítsd el a barátkozást.
Nekem megfelel a netes chat-elés. A munkám miatt alig van szabadidőm, szóval találkozni 0% esély van, mert amellett még viszem a háztartást, űzöm a hobbim és stb stb.
Ha szeretnél levelezgetni és nem zavar, hogy 24 éves lány vagyok, írhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!