3 hete kezdtem az új munkahelyen, most vagyok 9 hetes terhes. Ma voltam orvosnál és mondta táppénzre vesz mivel veszélyeztetett terhes vagyok, szulesig nem Lehetséges a tp?
Nem
Nem mehetsz táppénzre, csak annyit, amennyit dolgoztál...
Miért vagy veszélyeztetett
Ez nem így működik.
Az orvos nem veheted önkényesen táppénzre. Addig dolgozol, ameddig akarsz. A te felelősséged. Ha ki is állít tp papírt, nem kell leadnod és kész.
Amúgy attól függ, hogy előtte mikor és mennyit dolgoztál. Hány nap telt el az előző és a mostani munkahelyed között. Ha volt 30 nap megszakítás, akkor csak annyit lehetsz táppénzen, amennyit itt dolgoztál.
Arról nem is beszélve, hogy próbaidő alatt ok nélkül kirúghat
A csednek 2 feltétele van: elmúlt 2 évben 365 nap munkaviszony (jogszabály nem tér ki rá, hogy nem lehet x napnál több megszakítás). Valamit hogy a szülés napján biztosított legyél vagy a biztosítás megszünését követő 42 napon belül szülj.
Abban az esetben ugorhat a csed is. Ha kismama elmegy táppénzre, de nem jogosult annyi időre amíg a baba meg nem születik. A táppénz jogosultságot lejártával a biztosítás szünetel, a munkáltatónak kötessége jelenteni a nav felé, még ha a kismamát állományba is tartja. A szünetelés pedig úgy viselkedik a gyakorlstban mintha nem lenne biztosított a szülés pillanatában, magyarán ugrik a jogodultság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!