Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogyan kell orvost választani?...

Hogyan kell orvost választani? Tudom-tudom, zöldfülű kérdez ilyet, de nem tudom.

Figyelt kérdés

Elég egyértelmű, hogy első baba :D De annyira hirtelen csöppentem bele ebbe a világba, hogy most nem tudom, hová tovább. Nem tervezett a baba, de az első meglepődés után már mindenki nagyon várja.

Az első ijedtségemben egy olyan dokihoz mentem el (ő volt a legközelebb) aki nem vállal szülést, csak terhesgondozási magánrendelése van. Nála voltam a 6., 7., és 10. héten, amikor is kiadta a védőnős papírokat. Szeretnék most már olyan dokit keresni, aki majd -remélem- a szülést is vezeti majd.

Szóval én vidéki lévén kereshetek Pesten is orvost? Vagy bárhol az országban? Akkor innentől minden vizsgálatra oda kell járnom, a saját dokimhoz? S kórházba megyek vizsgálatra amikor ő rendel, vagy a magánrendelésére megyek ami fizetős? (nem gond a pénz, csak kérdem). Van olyan, hogy kórházat választ csak az ember, és épp az ügyeletes lesz majd ott? Akkor a kórháznak ezt kell jelezni, vagy csak megjelensz egyszer csak? Ha hirtelen kell valami, mehetek az itthoni dokihoz is? Felhívhatom a választott dokit ha valami gond van, vagy menjek inkább az ügyeletre? És hogy választom ki, odamegyek hozzá és megkérdezem?

Annyira, de annyira elképesztően tájékozatlan vagyok, ne haragudjatok, próbálok minden új infót begyűjteni. Édesanyámmal nem tartom a kapcsolatot, anyósom sajnos fiatalon elhunyt, családban nem nagyon vannak babák.

Előre is köszönöm mindenki segítségét!

2018. okt. 17. 22:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Először is gratulálok a babához. Ha saját orvost fogadsz, akkor ő többségében magánban szeretne látni (saját tapasztalat) eleve neki is nyugodtabb, mintha a klinikán, sztk-s rendelésen nézne meg futószalagon, lehet jobb a magánrendelőben a gép, no meg a külön pénz se mellékes. Lehet persze olyan is, hogy néha behív a kórházba, ahol dolgozik. Ha Pesten szeretnél dokit, akkor érdemes átgondolni fel tudsz-e menni minden vizsgálatra, illetve ha ne adj isten sürgősen kellene menni milyen gyorsan érnél oda. Nyilván ellátnak a lakhelyedhez legközelebbi ügyeleten is, de én ilyen esetben ahhoz szeretnék menni, aki addig is végigkövette a terhességem. Van olyan is, hogy kórházat választasz, abba nem látok bele annyira, de szerintem bonyolultabb a rendszer. Nálunk pl. két kórház van, az egyikben szinte csak azok szülnek, akik ebben a városban élnek, a másikban szülnek főleg a vidékről érkezők, de mehetnek oda olyanok is, akik ebben a városban laknak. Én pl. előbbibe szeretnék menni, így elsődlegesen kórházat választottam, ezután választok majd onnan egy orvost. De azt nem tudom, hogy nálad hogy működne, ha pl. vidékiként Budapesten akarnál szülni, szerintem azt valamilyen módon jelezned kell, mert ha váratlanul indul be a szülés, és mondjuk mentőt kell hívni, ő általában a hozzád legközelebbi kórházba fog vinni. Nem tudom milyen távolságra laksz Pesttől, de ezeket érdemes átgondolni. Amit még javasolni tudok, hogy facebook-on sok a kismamás csoport akár városokra, megyékre lebontva,érdemes lenne valamelyikhez csatlakoznod, és esetleg ott megkérdezned, hogy a környéketekről ki hol szült illetve melyik dokinál. Remélem tudtam kicsit segíteni.
2018. okt. 17. 23:43
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem is kicsit, köszönöm! Pestre kb. negyven perc alatt érünk be, de az már a belváros. Természetesen ha nincs dugó. Mérlegelnem azért kell, mert a helyi kórházról jót szinte nem is hallani, borzasztó híre van a szülészetnek, úgyhogy azt helyből elvetettem.

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

2018. okt. 17. 23:57
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha megtetszik egy doki csak elmész a magánrendelésére (sztkba csak a körzetibe tudsz menni) aztán ha tetszik neked felfogadod orvosnak, általában félidőig érdemes vele megbeszélni. Így ha felkéred akkor ott tudsz szülni ahol ő dolgozik.

Szóval ha van szimpi kórház érdemes nézegetni onnan orvosokat.

Általában megadják a számukat hogy azon hívd ha van valami gond. Pl sürgős esetben nekem azt mondta menjek be az ügyeletre az a leggyorsabb, aztán ha valami olyan akkor behívják úgyis ha mondom ő a dokim (bár én az amúgy is abban a kórházban szültem amihez tartozom)

A szülési részleteket majd megbeszélitek hogy szokás. Mert pl nekem volt szülésznőm is és őt kellett hívnom amikor megindult a szülés és ő szólt a dokinak.

Okt 1én született a fiam, szóval friss az élmény, de minden kórház, minden orvos más.

2018. okt. 18. 01:12
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem érdemes megnézni, melyik kórház szimpatikus (felszereltség pl. koraszülés esetére vagy mondjuk ha vízben szülnél vagy fizetős VIP/alapítványi szoba vagy csak elérhető közelségű - kinek mi az igénye) és onnan választani valakit. A kórház honlapján biztos fent van, kik dolgoznak ott, azokra rákereshetsz, megnézheted van-e magánrendelésük. Ahány ház, annyi szokás egyébként. Én legtöbbször azzal találkoztam, hogy magánrendelésen fogad, de egyes vizsgálatokért majd a kórházba küld (pl. laborok, genetikai UH), van rendelő, ahol van pisinézés, vérnyomásmérés meg CTG is, de nem mindenhol. Van, ahol fent vannak a honlapon is az árak, máshol nyugodtan rá lehet kérdezni telefonon időpontkérés előtt, hogy mennyibe kerül a terhesgondozás. Van doki, aki megadja a mobilját rögtön vagy félidőtől, más csak az asszisztenséét. Fórumokon azért sok szülészről olvashatsz véleményeket, érdemes is tájékozódni - persze legtöbbször az ír, akinek problémásabb volt a szülése, ezt bele kell kalkulálni. Ha szimpatikus a rendelésen, valahányadik alkalommal felkérheted, megkérdezve, vállalja-e a szülést, és ha igen mennyiért (van, aki fix összeget mond, valaki csak annyit, hogy amennyit jónak látsz). Érdemes ekkor megkérdezni, mi van, ha nem tud jönni (pl. beteg, elutazott), illetve megkérni, hogy pecsételjen a kiskönyvedbe egy "xy kórház fogadja, aláírás"-t, hogy ha mentő vinne vagy bármiért hamarabb jelentkezel, biztosan ne a lakhely szerintibe kerülj. A kórházban pedig érdemes érdeklődni, van-e ún. szülésfelkészítő tanfolyam - szerintem ez már mindenütt van - általában havonta, kéthavonta egy előadás, valahol ugyanaz, valahol egy sorozat más-más témákban (pl. császár vagy szoptatás), ahol egyrészt megtudhatod, mi ott a protokoll szülés alatt, után, babákkal, másrészt mit kell vinni magaddal, harmadrészt meg lehet nézni a terepet.

Szabad kórházválasztás van, de kapacitás-hiányra hivatkozva nem biztos, hogy járhatsz bárhová terhesgondozásra. De meg lehet próbálni, lehet, hogy simán fogadnak. De ha van hivatalos ideiglenes lakcímed, az is jó e célra. (Baba papírjainál sem mindegy majd, hová viszed haza hivatalosan.) Beindult szüléssel vagy más vészhelyzet esetén természetesen sehonnan nem küldenek el, de nem biztos, hogy nem kell-e hamarabb befeküdnöd, vagy nem visz-e mentő, vagy ha túlhordod, a végén minden nap be kell járni és indíthatják... stb., szóval nem mindig a "ha jönnek a fájások, akkor odasétálok" a forgatókönyv, így mindenképp biztosabb, ha előtte már jártál náluk és regisztrálva vagy a kiszemelt kórházban, és hát viszonylag elérhető távolságra van.

2018. okt. 18. 07:27
 5/6 anonim ***** válasza:
Èn is kb ennyi időre lakom Budapesttől, de ottani kórházat választottam, nem a helyit, jó döntés volt szerintem. Kórhàzat választani úgy tudsz a legtisztábban hogy ottani orvost kérsz fel. Utána már más is ellát ott ha úgy van, pl be kell menned ügyeletre. Egyszerűen kinézel valakit és megkérdezed hogy nála hogy működik.
2018. okt. 18. 09:09
 6/6 anonim ***** válasza:

nem tudom ti hogy vagytok vele, de én azt a dokit fogadtam fel..akihez már 18 éves koromtól járok! anno direkt úgy kerestem nőgyógyászt,hogy későbbiekben szülést is ő vezeti le

így esett a főorvosra a választás! meg vagyok teljesen elégedve vele, első szülésem is álomszülés volt, remélem a második is ilyen könnyen és jól fog menni 😊

nekem főként a szakmaitapasztalat volt elsődleges, ő nem az a "haverkodó" típus szerencsére, de nagyon kedves

2018. okt. 18. 09:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!