Szólt volna a szonográfus, ha baj van?
12 hetes genetikai UH-n voltam, a vizsgálatot nem orvos hanem szonográfus végezte. Mérte, rögzítette az adatokat, de nem mondott semmit. A végén rákérdeztem, minden OK-e, azt mondta "úgy tűnik", de majd úgyis a vérvétellel együtt lesz eredmény (kombinált teszt volt). Itthon nézegettem az adatokat, és a combcsont (FL) sokkal rövidebb az átlagnál, 6 mm. A többi érték alapján 12+5 hetes a babám, és ebben a korban 1 cm körül kellene lennie a combcsontnak. Minden érték megfelelő, de ez a combcsont jóval az átlag alatt van, ami ugye a Down kór egyik jele lehet... de nem szólt róla semmit a szonográfus. A vérvétel eredménye majd csak jövő héten lesz meg.
Azon gondolkodtam, lehet hogy azért nem mondott semmit, mert ő nem orvos, "csak" szonográfus és ő nem mondhat véleményt, csak leveszi az adatokat és majd az orvos kiértékeli? Vagy szerintetek ő is mondott volna valamit, ha aggodalomra lát okot?
(orrcsont rendben van amúgy, nyaki redő 1,1-es érték tehát az is jó)
Szerintetek? Volt valakinek ilyen kicsi combcsontú (6 mm) babája 12 hetesen? Egészséges lett?
Dehogy kell 1 centinek lennie!
6 mm pont 12 hetes érték.
Egyébként a szonográfus jobban ért az uh-hoz, mint egy szonográfusi képzést el nem végzett orvos. Ez egy külön komoly szakma.
Nem írtam ki azokat... ahogy nézem, az adatok is mások, ráadásul a "fejes" kérdésnél 18 hetes UH-rol van szó.
Amúgy én mindenféle oldalon, táblázatban azt látom, hogy ilyenkor 1 cm ±2 mm az átlag, a 6 mm a legtöbb oldal szerint kicsinek számít, 11 hetesnek megfelelőnek.
A 12 hetes uh-n a gyerekem törzse volt kornak megfelelő, a combcsont 2 héttel kisebb, a feje meg 2 héttel nagyobb.
Semmi baja.Egészséges most kezdte a bölcsit.
Szerintem túlparázod kicsit.
Egyik kollégámnak,a kombinált teszt eredménye 1:6-hoz volt,meg ciszták voltak a magzat agyában ,veséjében,a nyaki redő 4 fölötti volt.Mondták neki,hogy készüljön fel, mert annyira rossz az eredmény,hogy az amniocentézis ilyenkor már csak protokoll az abortuszhoz.Egészséges,okos kisfia van, már lassan iskolás.
Szerintem jó az a femur. Lehet hogy fiú azoknak állítólag már mehen belül rövidebb azonos terhességi korban.
Egyébként meg van olyan hogy a szonografus vagy nem akar szólni vagy inkább nem akar belemenni a dologba.
Mi a 18 hetes nagy genetikai uh előtt két nappal voltunk baba mozizni, nagy nevű megbízható cégnél.
Kaptunk ugye jó hosszú videót is róla.
Két nappal később voltunk az orvosnál a normál terhesgondozas keretében.
A fiunknak a gyomra túl nagy volt, a magzatviz jóval több volt, a vese üregei pedig nagyobbak voltak mint kéne.
Azonnal küldtek tovább egy nagy központba ahol genetikus orvos vizsgált és lepényi mintavetelt is javasoltak.
Később is maradt a sok magzatviz, és még a koponya ürege is nagyobbnak mutatkozott egészen a 35.hetig.
Aztán megszuletett a fiunk és halistennek semmi baja.
De visszaterve az uh ra, amit a szonografus készített, azon is látszik a nagy fekete golyó a gyomra helyen a babának és a sok magzatvizet is látnia kellett, a vese üregei is nézte elvileg... Szerinte minden oké volt legalábbis nem akarta felvallalni hogy ő a rossz hír hozoja.
Az ikyen helyen a szonográfus általában orvos is
( legalábbis az én nőgyógyászom szonográfus is... Nagy klinikán másodállásban csinál külön genetikai UH-okat)
A szonográfusnak az ilyen helyen nem feladata értékelnie feléd a leleteket)
Megvan erre a képzett kitanított ember, aki mindent tálal , a jó dolgokat és a negatívokat is.
Szerintem a combhossz nem kiugró
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!