Mikor kell az ellátásokat megigényelni? És hol?
Szia!
A baba születése előtt 28 nappal igenyelheted leghamarabb a CSED-et. Ezt a munkáltatónál tudod igényelni, amennyiben kifizetőhely (100 fő feletti létszámnál az). De ha végig tp-n akarsz maradni, akkor szülés után is intézheted.
Családi adókedvezmény: terhesség 91. napjától jár, ha eddig nem igényelted, akkor szülésig már nem érdemes, mert szülés után úgyis újra kell igényelni a munkáltatónál, ehhez kelleni fog a baba adószám - NAV-tól tudod kikérni, mert amúgy adókártya soká jön meg. (A magzat adókedvezményt jövőre adóbevallásnál visszakapod.)
Egyszeri anyasági, családi pótlék: szülés után ügyfélkapun keresztül, vagy kormányablakokban. Ehhez igazolást kapsz (én a kórháztól kaptam, de hallottam már olyat, hogy védőnő/nőgyógyászat állította ki), hogy részt vettél a terhesgondozáson és jogosult vagy.
Attól függ hol laksz, a település is adhat egyszeri támogatást. Ezt az illetékes polg.hivatalban tudod igényelni, amennyiben ott adnak ilyet.
A baba születési anyakönyvi kivonata mindegyikhez kelleni fog.
Könnyű szülést, jó babázást! 😊
CSED-et már a szülés várható ideje előtt 28 nappal már tudsz igényelni. Munkáltatódtót kérhetsz hozzá nyomtatványt, vagy a netről is lehet letölteni. A doki ad egy igazolást, azzal együtt kell majd a munkáltatónak leadni. Van olyan nyomtatvány is ami egyszerre CSED és GYED igénylő is, azt érdemes beadni, mert ha lejár a csed automatikusan jár a gyed, nem kell külön kérvényezni.
Anyaságit szülés után tudod igényelni, mikor megjöt a pici taj és lakcím kártyája, ill. megkaptad az igazolást a terhesgondozásról (doki vagy védőnő adja ki).
Családi pótlékot szintén szülés után, ügyfélkapun érdemes, gyorsabban elbírálják és otthonról is intézheted.
Családi adókedvezményt már a magzat 91. napjától igényelhetted, gondolom ez megvan, de arra figyelj hogy szülés után új kérelmet kell beadni a kicsi adóazonosítójával. Mivel az adókártya elég későn jön meg, kérjetek igazolást a NAV-tól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!