Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Bíznátok az orvosban ebben az...

Bíznátok az orvosban ebben az esetben, vagy elmennétek másikhoz?

Figyelt kérdés

Utolsó menstruáció alapján 5+4 napos vagyok. Az orvosomhoz csütörtökre kaptam időpontot. Tapasztalt, köztiszteletben álló doki, több ismerősöm szült nála, csupa jót hallottam róla. (én is hozzá jártam eddig is évente szűrésre, de ez az első terhességem.)

Most viszont megrendült a bizalmam, rögtön az elején... ma délelőtt ugyanis észrevettem a WC papíron, hogy barnázok. Kevés volt, de ilyen sűrű "ragadós anyagból", bocsánat de úgy képzeljétek el, mint egy kis sűrű takonydarabot (kb ujjnyi méretű).

Délután felhívtam az orvosomat, hogy megnézne-e. Erre azt mondta, hogy ha csütörtökön úgyis megyek, akkor most felesleges, addig figyeljem, hogy tovább barnázok vagy vérzek-e. Ha megint előfordul, akkor menjek orvoshoz, de amúgy várjam ki a csütörtököt. Szerinte egyszeri kis barnázásból nem szokott baj lenni.

Eléggé ledöbbentem, mert mindenhol azt hallottam, amint vért vagy barnát látok, irány az orvos. Oké, azóta nem volt újra (9 óra telt el), de honnan tudjam, lesz-e még? Ha kezdődő vetélés és gyógyszer kell, akkor minden nap, sőt minden óra számíthat, nem...?

Kértem időpontot másik dokihoz holnap reggelre, meglátjuk mi lesz, de ezek után ti bíznátok az eredeti orvosban?

2018. júl. 30. 19:03
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, van aki azt vallja, hogy ilyenkor nem kell beavatkozni. A progeszteron pótlás is olyan, h vagy kell vagy nem...sok helyen olvasni, h csak placebo. Ha nem marad meg a baba, hiába nézeget akkor se fog sajnos :( amúgy nagyon sokan barnaznak az elején (én is), nem feltétlenül baj. Nekem egyik megmaradt így, másik nem pedig mindkétszer kaptam progeszteront. Sőt ,annál amelyik megmaradt még erős vérzésem is volt.

Nem hiszem, h emiatt valtanek.

2018. júl. 30. 19:26
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, sajnos nagyon helytelen dolog, hogy azzal van tele a net, hogy vérzés esetén azonnal orvos! Nem igaz, felesleges tényleg.

Az, hogy minden óra számít-e? Nem! Ugyanis koraterhesség esetén a kimenetel teljesen lutri.

Később már számíthat egy óra is, de bármennyire is rossz ezt olvasni, nem befolyásolható a dolog még ilyenkor.

Manapság nagydivat a progeszteron felírása vérzésre, labor nélkül. Semmi értelme. Akinek progeszteron hiánya van, az már teherbeesés előtt tud róla, hiszen a nem megfelelő progeszteron mellett nem is lehet teherbeesni. Már pedig az a kismama, aki teherbe esik anélkül hogy tudna ilyen problémáról, annak nem lehet progeszteron hiánya. Sok doki felírja, mert ártani nem árt. Amúgy ez sem igaz, mert meglehetősen leterheli a májat a feleslegesen bevitt progeszteron lebontása.

Sajnos itt is sokszor olvasni, hogy vérzett, felírták, megmaradt a baba. Nem, nem ezért maradt meg. Szóval mondhatjuk valóban placebo.

Ha hematóma miatt vérzel, akkor sem tehetnek semmit. Ürüléskor vagy elsodorja az embriót vagy nem. Javasolhatják, hogy feküdj. De a fekvés senkit nem ment meg a vetéléstől koraterhesség esetén. Akkor sem ha a hematóma ürülése okozza.

Akkor meg végképp nem, ha fejlődési probléma miatt kilöki a tested.

Szóval nyugodj meg, bízz az orvosodban. Mert egyáltalán nem mondott butaságot. Sőt nekem sokkal hitelesebb is egy ilyen doki, mint aki rögtön fekvésre és progeszteronra ítél.

Amit szintén szakmabeliként javaslok, az esetleg a C vitamin az érösszehúzó hatása miatt. Most vérbővebb az alhasi rész, elpattanhat egy kis hajszálér is, ami jól megijeszti a kismamákat. De bajt nem okoz.

És a végér egy megnyugtató statisztika:

Koraterhesség alatt fellépő vérzés esetén a terhességek 70%-a zajlik tovább problémamentesen. 70%!

2018. júl. 30. 20:10
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A progeszteron egy divatos magyar placebo.

Ha haematoma ( nekem az volt ) azzal sincs mit csinalni.

Ahogy elottem irtak C vitamin az erosszehuzo hatasa miatt.

A terhessegek 25 % -a vetelessel vegzodik az elso 12 hetben. Ezzel nincs mit csinalni, igy szelektal a termeszet.

2018. júl. 30. 22:14
 4/5 anonim ***** válasza:
Szia kerdezö! Az 5. heten minden nap volt kis halványbarna es sargas folyasom. Nagyon megijedtem, de en ugy gondoltam, hogy amig nincs erös görcs vagy verzes addig nincs baj. Beszeltem olyanokkal akiknek ilyen volt es ök is megnyugtattak es ugyanezen a velemenyen voltak. Most mar a 10. hetben vagyok es elmult a folyas mar reg, kb 1 hetig tartott. Ha teged megnyugtat, menj el masik orvoshoz, de az 5. heten meg nem nagyon fog latni semmit, ilyenkor meg szivhang sincs altalaban, ezert erdemes kesöbb menni az elsö ultrahangra.
2018. júl. 30. 23:34
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem ezen fog múlni, hogy elvetélsz-e vagy sem. A progeszteront jórészt tényleg azért adják, hogy egy kicsit megnyugtassák a pácienst, hogy "tettek valamit", de amelyik terhesség el akar menni, az bikaadag progeszteron mellett is el fog. Ugyanez a helyzet az ágynyugalommal is. Fekhetsz egész nap, ha valami miatt nem fejlődik rendesen a terhesség, úgy is elvetélsz.
2018. júl. 31. 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!