Hogy oldjam meg az orvoshoz járkálást ilyen munkahellyel?
A rendelési idő és a munkaidőm egybevág. Ami még beleférne munkaidő előtt korán reggel, ott általában már beteltek az időpontok. A munkahelyemről csak úgy tudok eljutni, ha külön szabadnapot kérek, ami azért neccet, mert egyszemélyes üzlet, tehát fullos szabadnapot kell kérnem, és ilyenkor másnak kell beugrania a helyemre. Mivel ráadásul épp munkaerő hiánnyal küzdünk, nagyjából esélytelennek érzem, hogy kapjak szabadnapot...
Vagy ha megmondom a főnökömnek, hogy terhes vagyok, és márpedig nekem orvoshoz kell mennem, és nem ér rá 2 hét múlva, akkor kötelessége biztosítani nekem az időt, hogy elmehessek? Milyen jogaim vannak erre vonatkozóan?
Ezt jól tudod. Köteles biztosítani számodra az időt, akár a munkaidő terhére is, amennyiben máshogy nem megoldható.
Nyilván ez neki nagyon nem éri meg, szóval inkább kiad egy nap szabit.
A kötelező vizsgálatokra törvény írja elő, hogy el kell engednie. Nyilván ez azzal jár, hogy közölnöd kell a terhességet. (te tudod szeretnéd e ezt)
Viszont a "nem kötelező" (ami nincs a kiskönyvben) vizsgálatokra, babamozira stb. már nem él ez a szabály. Azt munkaidőn kívül kell rendezni.
Egyébként én ezért jártam a terhességem elején magánorvoshoz esti időpontban. Korai stádiumban nem akartam, hogy tudjanak a terhességről. (12. hétig bizonytalan a dolog) Meg amúgy is amíg nincs "szívhang" nem is élő terhességről beszélünk, nincs mit bejelenteni...
A 12. heti ultrahang és nagylabor (vér/vizelet stb.) volt az első ahol külön elkéredzkedtem. (műszak cserével tudtuk megoldani) Addig nem is igazán van amúgy kötelező vizsgálat ami miatt "jogom" lett volna kikérni magam.
Mivel a magándoki sokkal gyakrabban rendel vissza, mint sztk-ban tennék, nem sért törvényt, ha nem enged el mindre.
1. vérvétel
12. heti uh
18. heti uh
Cukorterhelés
3. uh
nst-k
Ennyi a kötelező, plusz a védőnő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!